Pijan, praznom puškom čuvao starce

“Vesko Vujanović je tvrdio da je bio u teško alkoholisanom stanju od jutra i izrazio je kajanje i žaljenje zbog incidenta”...
260 pregleda 42 komentar(a)
Vesko Vujanović, Foto: Savo Prelević
Vesko Vujanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.10.2016. 05:58h

Podgoričani Vesko Peca Vujanović (50) i njegov sin Ranko (19), juče su pred tužiocem tvrdili da prije dva dana nijesu napali službenike policije, već da su policajci njih ugrozili kada su im došli ispred kuće i uperili oružje.

Osnovna tužiteljka Zorica Milanović odredila im je zadržavanje do 72 sata, zbog sumnje da su počinili krivična djela - nedozvoljeno držanje oružja i napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Vujanovići su u ponedjeljak gotovo sedam sati zabarikadirani u kući u Berislavcima na nišanu držali sajovce, koji su ih opkolili sa dugim cijevima.

Njihov branilac, advokat Željko Đukanović “Vijestima” je rekao da su obojica katregorički negirali izvršenje oba krivična djela.

“Tvrdili su da je oružje bilo bez municije. Ono je u vlasništvu Veskovog oca, koji za jednu od dvije puške ima dozvolu. Drugu je dobio kao trofej od poznanika sa ratišta”, rekao je Đukanović.

Advokat pojašnjava da je i u zapisniku o oduzetim stvarima konstatovano da su puške bez municije oduzete.

“Vesko Vujanović je na saslušanju tvrdio da je bio u teško alkoholisanom stanju od radnih jutarnjih časova i izrazio je kajanje i žaljenje zbog incidenta. Njegov sin je negirao da ima bilo kakve veze sa krivičnim djelima koja mu se stavljaju na teret. Tvrdio je da je službenik CB Podgorica došao na kapiju njihove kuće i izvadio pištolj, repetirao ga i uperio u njih i da su oni nakon toga pobjegli u kuću”, kazao je advokat.

Đukanović je rekao da su Vujanovići tužiteljki ispričali da je u sklopu njihove kuće starački dom, u kome je u trenutku incidenta bilo oko 14 starih ljudi o kojima oni svakodnevno brinu.

Starijeg Vujanovića pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice uhapsili su u ponedjeljak oko 18 sati. U tom trenutku advokat Đukanović, Vujanovićevi stric i prijatelji Dragan Mugoša i Radojica Rajo Božović pokušavali su da ga nagovore da “spusti” oružje i preda se policiji.

Pola sata prije toga, policiji se nakon dogovora sa Božovićem predao Ranko Vujanović, zbog čijeg saobraćajnog prekršaja je i nastala drama u Berislavcima.

Saobraćajna patrola u Golubovcima zaustavila je “golf” bez registarskih oznaka, kojim je upravljao Ranko.

Policajci su od njega tražili dokumenta i pitali ga zbog čega nema tablice. Prema saznanjima “Vijesti”, devetnaestogodišnjak im je rekao da ne zna koje su oznake na tom vozilu, ali da zna njegov otac kojeg je pozvao telefonom.

Navodno, otac mu je tada rekao da dođe kući i on je pobjegao patroli, koja je krenula za njim.

“Kada su stigli ispred kuće, on je utrčao unutra, jedan policajac je pošao za njim, a drugi je krenuo iza kuće da im ne pobjegne. Tada je naoružan izašao Vesko Vujanović, koji je na sebi imao pancir.

Uperio je automatsku pušku u saobraćajca, repetirao je i poručio da se maknu od kuće kako ih ne bi ubio”, rekao je “Vijestima” izvor iz policije.

Bez učešća Raja Božovića ovo ne bi na dobro izašlo

Advokat Đukanović u ponedjeljak je učestvovao u pregovorima policije sa Vujanovićima.

“Vijestima” je ispričao da je Vesko Vujanović tražio od njega da dođe, kako bi mu na neki način bila obezbijeđena pravna sigurnost za njega i sina.

“Od starta sam bio na vezi sa Veskom, komandantom SAJ-a Mirkom Banovićem i kućnim prijateljem Vujanovića Radojicom - Rajom Božovićem. Vesko je insistirao da dođem što sam i uradio.

Komandant SAJ-a mi je dao garanciju da se Vujanovićima ništa neće desiti ako se predaju i održao je riječ”, rekao je Đukanović.

Objasnio je da su tokom pregovora kupovali vrijeme, jer je Vujanović prijetio da se neće predati makar ih policija ubila.

“Dogovorili smo se da napravimo zapisnik, nakon čega su sajovci upali i uhapsili ga. Posebno bih naglasio prisustvo Radojice Božovića, bez čije asistencije, ličnog i profesionalnog angažovanja ovaj incident ne bi bio okončan bez posljedica”, rekao je Đukanović.

Bonus video: