Crna Gora opet želi Falaskija, Pajković već kontaktirao Italijana

Na pitanje “Vijesti” da prokomentariše ovu informaciju, eventualno da se izjasni o tome da li želi da igra za našu selekciju, Falaski je ostao “zakopčan”. “Za sada ne želim ništa da komentarišem”, bilo je sve što nam je kazao Falaski.
1 komentar(a)
Marko Falaski, Foto: Boris Pejović
Marko Falaski, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.10.2016. 23:17h

Italijanski tehničar Marko Falaski ponovo je želja Odbojkaškog saveza Crne Gore! Očigledno nezadovoljni nakon novih neuspješnih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, petih u nizu (u posljednjem ciklusu kvalifikacija su ambicije bile najveće), u crnogorskoj kući odbojke su odlučili da nakon početka pregovora sa Igorom Kolakovićem, za mjesto novog selektora (poslije odlaska Slobodana Boškana), pokušaju da pojačaju i igrački kadar seniorske reprezentacije. I to dovođenjem novog stranca, prvog koji nije iz Srbije ili Bosne i Hercegovine.

Predsjednik OSCG Cvetko Pajković je, naime, u ponedjeljak kontaktirao italijanskog tehničara, raspitujući se za mogućnost da Falaski, koji trenutno igra u poljskim Katovicama, u budućnosti zaigra za Crnu Goru.

Na pitanje “Vijesti” da prokomentariše ovu informaciju, eventualno da se izjasni o tome da li želi da igra za našu selekciju, Falaski je ostao “zakopčan”.

“Za sada ne želim ništa da komentarišem”, bilo je sve što nam je kazao Falaski.

Ovo nije prvi put da OSCG “opipava puls” Falaskiju na ovu temu. Sredinom aprila 2014. godine, u vrijeme kada je imao odličnu sezonu u dresu Budvanske rivijere, Falaski je “Vijestima” potvrdio da su sa njim na ovu temu razgovarali upravo Pajković, a “neformalno prije toga i predsjednik Budvanske rivijere Miloš Marović”.

„Veoma sam počastvovan ponudom, interesovanjem koje je pokazao Odbojkaški savez Crne Gore. To je potvrda poštovanja prema meni, ali se sve brzo dogodilo, pa će mi trebati vremena da razmislim“, rekao je prije dvije i po godine Falaski u razgovoru za “Vijesti”.

„To, naravno, nije odluka koja se donosi svaki dan ili na prečac. Dobro ću razmisliti, razmotriti sve moguće posljedice. Vidjećemo, ponovo ću se sresti sa Pajkovićem i razgovarati“, kazao nam je tada Italijan.

Nakon odlaska Falaskija iz Budve u Poljsku, tada u Gdanjsk, ti razgovori su „utihnuli“, ali je nova runda pregovora počela prije dva dana. Ostaje da se vidi da li će ovoga puta dati željeni rezultat.

Falaski je za seniorski tim Italije posljednji put igrao 21. jula 2013. godine u Mar del Plati, na finalnom turniru Svjetske lige. Od tada nije bio pozivan za „azure“, pa ostaje dilema da li Falaski i dalje, eventalno, gaji nadu da može da nastupa za zemlju u koju je rođen, ili, pak, želi da neke svoje ambicije ostvari sa drugom reprezentacijom, u ovom slučaju Crnom Gorom.

Da bi zaigrao za naši selekciju, moraju da prođu barem dvije godine od posljednjeg nastupa za neku reprezentaciju, a rok teče od trenutka kada se FIVB-ju dostavi kompetna dokumentacija i pokrene postupak. To znači da bi, ako se odmah krene u proceduru, Falaski bio na raspolaganju za sljedeći ciklus kvalifikacija za EP.

Pošto je, po pravilima FIVB-ja, samo jednom moguće mijenjati odbojkaško državljanstvo, to znači da Falaski eventualnim prihvatanjem da igra za Crnu Goru ne bi u budućnosti više mogao da nastupa ponovo za Italiju ili neku drugu zemlju.

Da bi zaigrao za našu selekciju, osim prvenstveno njegove želje, potrebno je da se ispuni još nekoliko uslova. Počev od dozvole njegove matične federacije Italije, preko dobijanja crnogorskog državljanstva, dvogodišnjeg prebivališta u Crnoj Gori, pa do plaćanja administrativne takse Svjetskoj odbojkaškoj federaciji od 25 hiljada švajcarskih franaka, odnosno nešto preko 20 hiljada eura...

Bonus video: