HLEB, SIR, ŠARGAREPA....

Kada je bezbjedno jesti hranu koju je zahvatila buđ?

Po pravilu mekano voće i povrće osjetljivi su na buđ i treba ih baciti
372 pregleda 0 komentar(a)
buđavi sir, Foto: Artofthehome.com
buđavi sir, Foto: Artofthehome.com
Ažurirano: 25.10.2016. 16:18h

Uglavnom u trenutku kada nam se najviše jede primjetimo male tamne tačkice da nekoj namirnici. Česta praksa je da odsječemo taj dio i pojedemo dio koji nije zahvatila buđ, ali da li je zaista bezbjedno to raditi?

“Biznis insajder“ navodi nekoliko namirnica koje najčešće jedemo a koje su najviše sklone pojavi buđi i piše šta treba uraditi u tom slučaju.

Ako je u pitanju hleb...

Bacite ga. Buđ ima duge korijene koji se duboko infiltriraju u vazdušasta peciva kao što su hleb i pogačice. Tako da, iako bacite dio na kojem je buđ vidljiv, niste ga se potpuno otarasili.

Ako je u pitanju čedar...

Jestiv je nakon što otklonite dio na kojem je buđ. Za razliku od hleba, čedar i parmezan imaju čvrstu strukturu i buđ ne može da se proširi tako lako.

Ako je u pitanju sir...

Kod namirnica poput sira sa visokim sadržajem vlage buđ može da se nađe i ispod spoljašnje površine. Ako se buđ pojavi u posudi gdje stoji sir, onda ni on nije jestiv.

Ako su u pitanju paprike ili šargarepa...

Kupus, šargarepa, paprike, krompir i jabuke spadaju pod kategoriju jestivih kada se otkloni dio na kojem se nalazi buđ. Ako je, s druge strane, posuda ili kesa u kojoj stoje šargarepe vlažna i osjeća se buđ, bacite cijelu kesu.

Ako je u pitanju paradajz ili breskva...

Po pravilu mekano voće i povrće osjetljivi su na buđ i treba ih baciti. Ali većina ljudi ih decenijama jede nakon što odsječe pokvareni dio.

Preporučujemo za Vas