Izložba slovenačkog umjetnika u Ateljeu Dado

Jagodič je jedan od najprepoznatljivijih likovnih umjetnika Slovenije koji više od 50 godina stvara služeći se raznim medijima
0 komentar(a)
Stan Jagodič
Stan Jagodič
Ažurirano: 25.10.2016. 12:22h

Samostalna izložba Stana Jagodiča pod nazivom “Varijacije fotografije (1969-1980)” biće otvorena sjutra, u 20 časova u Ateljeu “Dado” na Cetinju. Kustos izložbe je Miha Colner.

Stane Jagodič jedan je od najprepoznatljivijih i priznatih likovnih umjetnika Slovenije koji više od pedeset godina stvara služeći se različitim medijima. Izložba “Varijacije fotografije (1969-1980)” predstavlja pregled njegovih heterogenih fotografskih tehnika i njihovih kreativnih varijacija, kao što su fotomontaža, foto-kolaž i foto-performans.

Na izložbi će biti prikazan izbor najznačajnijih radova iz njegovog opsežnog opusa koji karakterišu umjetnikove aktivnosti u proširenom polju umjetničke fotografije, jednom od najsnažnijih aspekata njegovog djela. U periodu između 1969. i 1980. godine, Jagodič je stvorio niz djela u kojima istražuje i ispituje mogućnosti fotografije kao medija u području likovne umjetnosti. Uprkos njegovom naizgled formalističkom pristupu, njegovi radovi iz ovog perioda zasnovani su na čvrstoj idejnoj osnovi, odražavajući duh vremena i mjesta.

Stane Jagodič (1943) aktivno se bavi različitim granama likovne umjetnosti od sredine šezdesetih godina. Kroz svoje djelo, koje se kontinuirano razvijalo i raslo, usvojio je nekoliko različitih sredstava umjetničke produkcije koristeći različite medije poput fotografije, slikarstva, grafike, karikature, performansa, asamblaža i instalacije. Jagodič se bavi fotografijom i nekima od njenih kreativnih derivata poput fotomontaže i foto-kolaža od 1967. godine. Bio je suosnivač i idejni vođa Grupe Junij.

Organizator izložbe, koja će trajati do 20. novembra, je Narodni muzej Crne Gore, a ulaz je slobodan.

Bonus video: