Kako napredni tehnološki uređaji pomažu u ranom otkrivanju raka dojke?

Kako kaže prof. dr Gul Esen Icten, nema razloga za brigu, jer je doza zračenja jednaka, recimo onoj kojom smo izloženi za vrijeme dugog avionskog leta
270 pregleda 0 komentar(a)
mamografija, rak dojke, Foto: Promo
mamografija, rak dojke, Foto: Promo
Ažurirano: 26.10.2016. 07:14h

Najvažniji metod koji omogućava da se rak dojke što ranije dijagnostifikuje je mamografsko skeniranje. Kod žena sa gustim tkivom dojke, mamografija se kombinuje sa ultrazvukom. Sa ovom metodom preciznost u dijagnozi je viša od 90 odsto. Većina žena se, ipak brine zbog izlaganja zračenju tokom ove procedure. Kako kaže prof. dr Gul Esen Icten, specijalista radiologije iz Adžibadem (Acibadem) Maslak bolnice, nema razloga za brigu, jer je doza zračenja jednaka, recimo onoj kojom smo izloženi za vrijeme dugog avionskog leta.

"Ova doza je štaviše manja u digitalnoj mamografiji. Ipak, iako nemaju simptome, preporučuje se svim ženama koje imaju više od 40 godina da redovno obave mamografski pregled na svakih godinu, do dvije", ističe prof. dr Gul Esen Icten.

Ona naglašava da pored klasične mamografije, u Adžibadem zdravstvenom sistemu, pacijentima su na raspolaganju napredni tehnološki uređaji koji omogućavaju otkrivanje i liječenje raka dojke u ranim fazama i pružaju im veliki komfor. To su 3 dimenzionalni tomosintezni mamogram, 4 dimenzionalni ultrazvuk grudi i biopsija vođena magnetnom rezonancom.

Tomosinteza, koja se može definisati kao 3 dimenzionalni oblik mamografa, jedna od najvažnijih naprednih tehnologija koja pravi snimke na sličan način kao mamograf, koristeći rendgenske zrake.

Tokom snimanja, rentgen cijev unutar uređaja pomjera se s desna na lijevo. Serija slika iz različitih poprečnih profila dojke nastaje davanjem veoma male doze radijacije.

"Primjenom ovog uređaja rizik postavljanja netačne dijagnoze je drastično smanjen. Tkivo dojke, koje se sastoji od masti, tkiva mliječnih žlijezda i vezivnog tkiva sa krvnim sudovima i nervima može prikriti kancerogeno. Imamo i situacije kada se druga tkiva u dojci slože jedna na druge, stvarajući sumnjivu pojavu koja podsjeća na kancer, ali to, ipak nije. Ovaj aparat je dragocjen, jer nije ograničen na jednu statičnu sliku, već na seriju slika dojke. Postavljanje tačne dijagnoze smanjuje potrebu za nepotrebnim snimanjima, biopsijom i operacijom", kaže prof Esen Icten.

U Adžibademu pacijentima je na raspolaganju i 4 dimenzionalni ultrazvuk koji se još naziva i automatski ili volumetrijski ultrazvuk grudi. Ovim ultrazvukom upravlja tehničar, a ne doktor, i traje oko 15-20 minuta. Nijedan dio grudi prilikom snimanja nije preskočen, tako da su ljudske greške svedene na minimum. Cijelo snimanje dojke se sprovodi u standarnim pozama. Snimci koji se dobiju mogu ponovo biti uzeti u svakom poprečnom presjeku, što olakšava poređenja prilikom praćenja pacijenta.

Biopsija vođena magnetnom rezonancom koristi se kod žena kod kojih je već dijagnostifikovan kancer dojke kako bi se utvrdilo da li postoji ili ne neki fokus prije operacije, potom kod onih kod kojih postoji rizik od obolijevanja, i kada su nalazi dobijeni drugim metodama vizuelizacije sumnjivi ili jednostavo nisu dovoljno vidljivi.

"Ranije, prilikom dijagnostikovanja sumnjivih promena u dojci, nije bilo moguće uraditi preventivne tretmane i često je bilo neophodno uklanjanje cijele dojke. Ovaj problem je sada riješen zahvaljujući tome što pregled magnetnom rezonancom omogućava da se izvrši biopsija svih uočenih promjena i da se na osnovu rezultata planira preventivna operacija ukoliko je to potrebno", objašnjava prof Esen Icten.

Više informacija

Predstavništvo Acibadem Ulica 8. Marta 68 Podgorica Crna Gora 020/674-006 068/880-406 email: acibadem.montenegro@gmail.com www.acibadem.rs

[PROMO]