GLOBALNA STUDIJA

Žene prestigle muškarce u konzumiranju alkohola

Istraživači sa Nacionalnog centra za istraživanje opijata i alkohola na Univerzitetu u Novom Južnom velsu u Australiji, navode da napori za poboljšanje javnog zdravlja moraju da budu više fokusirani na žene
2 komentar(a)
žena i alkohol, Foto: Shutterstock
žena i alkohol, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.10.2016. 11:14h

Žene su prestigle muškarce u konzumiranju alkohola, i tako povećale stopu rizika kojem može biti izloženo njihovo zdravstveno stanje, navodi globalna studija koja je proučavala navike konzumiranja alkohola kod 4 miliona ljudi u periodu od jednog vijeka.

Ova promjena je djelimično rezultat uspješnih marketinških kampanja i kreacija zaslađenih proizvoda namenjenih mladim ženama i djevojkama, kao pada cijena. Pojedine studije čak navode da mlađe žene vjerovatno mnogo više piju od muškaraca. 

Istraživači sa Nacionalnog centra za istraživanje opijata i alkohola na Univerzitetu u Novom Južnom velsu u Australiji, navode da napori za poboljšanje javnog zdravlja moraju da budu više fokusirani na žene. 

“Konzumiranje alkohola i alkoholizam su se uvijek kroz istoriju gledali kao problem pretežno kod muškaraca. Današnja studija dovodi ovo u pitanje i stavlja žene u prvi plan za smanjivanje konzumiranja alkohola i štetnih posljedica“, navode istraživači. 

Analiza studije proučavala je konvergenciju navika konzumiranja alkohola između muškaraca i žena, u periodu od 1891. do 2014. godine. Udruženi su rezultati 68 internacionalnih studija objavljenih od 1980. godine, kako bi utvrdili odnos promjene u konzumiranju kod oba pola. 

Kod muškaraca rođenih između 1891. i 1910. je utvrđena dva puta veća konzumacija nego kod žena, ali je rezultat dostigao paritet kod onih rođenih između 1991. i 2000. 

Porast stope alkoholizma kod žena dogodio se iz nekoliko razloga. Žene koje su uspjele da dobiju poslove koji su nekada bili rezervisani samo za muškarce, pridružile su se timu koji “voli da popije posle posla“. 

Naime, Kancelarija za nacionalnu statistiku utvrdila je da žene koje se bave menadžmentom i sličnim poslovima, piju više od ostalih žena, i piju više vikendom. 

Osim marketinga koji je usmjeren samo na žene, niske cijene vina i piva koji su dostupni sa potrebnim namirnica u supermarketima, su takođe važan faktor. 

Žensko tijelo ne toleriše alkohol dobro kao muško, zato što imaju veću razmjeru masnoće i vode. Alkohol ostaje više koncentrisan zato što imaju manje vode u tijelu, a i imaju manje jetre od muškaraca, što otežava procesuiranje alkohola.

Preporučujemo za Vas