NAREDBA O SPROVOĐENJU ISTRAGE

Teroriste otkrio Velimirović: Uzeo pare za puške, pa propjevao

Samo Dikića, Sinđelića i Hristićevu sumnjiče za pokušaj terorizma, ostale uhapšene za stvaranje kriminalne organizacije
210 pregleda 205 komentar(a)
Bratislav Dikić, Foto: Filip Roganović
Bratislav Dikić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 25.10.2016. 05:55h

Jedan od osumnjičenih “terorista” Mirko Velimirović (45) iz Zubinog Potoka prijavio je podgoričkoj policiji da se grupa kojom rukovodi bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić priprema da na dan izbora ubija crnogorske građane i uhapsi premijera Mila Đukanovića.

To piše u naredbi za sprovođenje istrage specijalnog tužioca Saše Čađenovića. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ranije je kazao da su “informaciju dobili onako kako su je Crnogorci uvek dobijali, uz pomoć Boga i junačkog talika”.

Od dvadeset osoba uhapšenih u predizbornoj noći, Čađenović za pokušaj terorizma optužuje samo Dikića, Kristinu Hristić i Aleksandra Sinđelića koji je u bjekstvu.

Ostalima se na teret stavlja kriminalno udruživanje. U tom tužilačkom dokumentu otkriveno je na koji način su crnogorske bezbjednosne službe “spriječile da se Crna Gora zavije u crno”.

“Velimirović je doprinio otkrivanju kriminalne organizacije”, piše u Čađenovićevoj naredbi.

Navodno, njegovo zaduženje u terorističkoj grupi bilo je da nabavi oružje, municiju, uniforme, prenosi poruke, obezbjeđuje im prostor u kom će boraviti i skladištiti oružje.

Velimirović je “propjevao” kada je navodno od Sinđelića preuzeo 15.000 eura za koje je trebalo da kupi 50 automatskih pušaka i tri sanduka municije: “Koje će smjestiti u kući koju bi iznajmio u Podgorici”...

Nakon što je do detalja prihvatio plan za napade, svoja zaduženja, ali i saznao tuđa, namjere grupe prijavio je policiji.

“Došao je u Upravu polcije i prijavio plan djelovanja kriminalne organizacije i njene članove i time je otkrio kriminalnu organizaciju... On je službenicima policije prenosio dobijena uputstva od organizatora kriminalne organizacije, te identifikovao druge članove koji su došli u Crnu Goru, opisao plan njihovog djelovanja, lokacije na kojima se nalaze... Što je pomoglo njihovom lišenju slobode neposredno prije izvršenja napada na Skupštinu Crne Gore”, piše u naredbi.

Upravo Velimirovića Dikić je optužio da je policjiski saradnik, koji mu je u Podgorici namjestio hapšenje, kada mu je ispred Delte poklonio mobilni telefon i u automobil ubacio ključeve.

U naredbi piše da je Velimirović Dikiću ispred tog tržnog centra predao telefon “lenovo” koji je zaštićen posebnim programom od mogućeg prisluškivanja i ključeve od kuće u kojoj se nalazi oružje.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ranije je kazao da su “zaustavili da se oružje unese u Crnu Goru”.

Objasnio je da je između Srbije i Albanije uništeno oružje koje su teroristi namjeravali da koriste u Crnoj Gori.

Naredbom je obuhvaćeno šesnaest osoba: Dikić, Sinđelić, Velimirović, Hristić, Branka Milić (61), Milan Dušić (59), Dragan Maksić (40), Srboljub Đorđević (52), Aleksandar Aleksić (42), Nikola Đurić (34) i Ivica Matić (36), Aleksandar Čurović (33), Siniša Ćetković (37), Dejan Stanojević (42), Miloš Aćimović (26) i Perica Andrić (39).

Mirko Velimirović, koji je policiji pomogao da otkrije navodne teroriste nije hapšen u Crnoj Gori. Njegovo ime pomenuto je u rješenju o određivanju pritvora uhapšenima, kao Pajo “koji je dvadesetočlanoj grupi trebalo da obezbijedi oružje”. U naredbi piše da je dio plana bio da naoružani upadnu u zgradu Skupštine, izazovu sukobe između građana i policije, uhapse Đukanovića, a potom se zabarikadiraju u paralamentu dok im ne dođe pojačanje.

Vučić: Političari iz Crne Gore nijesu umiješani >>>

Preporučujemo za Vas