Crnom čokoladom protiv kašlja

Nedavna studija pokazala je da su se pacijenti koji su uzimali ljekove sa ekstraktom kakaa mnogo brže oporavili od onih koji su pili konvencionalne sirupe protiv kašlja
97 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2016. 13:18h

Sledeći put kad osjetite bol u grlu i nagon za kašljanjem – rastopite u ustima kockicu tamne čokolade, a ako ste kod kuće, napravite sebi toplu čokoladu ili vrući kakao napitak i vaši problemi će brzo nestati.

Alina Moris, načelnica odsjeka za kardiovaskularna i respiratorna istraživanja, na britanskom Univerzitetu u Halu, došla je do zaključka da je čokolada zapravo mnogo bolji izbor kod bolova u grlu i suvog kašlja od nekih ljekova koji se mogu kupiti bez recepta.

Nedavna studija pokazala je da su se pacijenti koji su uzimali ljekove sa ekstraktom kakaa mnogo brže oporavili od onih koji su pili konvencionalne sirupe protiv kašlja.

Oni koji su se liječili ekstraktom kakaa ozdravili su za samo dva dana. U drugom istraživanju su britanski naučnici otkrili da kakao sadrži alkaloid teobromin koji ima bolji učinak protiv kašlja od kodeina – analgetika koji se naveliko koristi u preparatima protiv kašlja.

Čokolada ima lepljiviju teksturu od običnih sirupa protiv kašlja pa stvara bolji zaštitni sloj na zidovima grla i zaustavlja nervne završetke koji aktiviraju kašljanje.

Znači, malo crne čokolade uvijek imajte uz sebe i ako osjetite da vas hvata napada kašlja, pojedite parče.

Galerija

Bonus video: