Nikšić: Početak novembra u znaku Međunarodnog festivala glumca

"Ove godine smo namjerno doveli etablirane i već nagrađivane predstave koje imaju dug život i u kojima igraju jedna od najznačajnijih glumačkih imena regiona. Očekujemo dobar rezultat i komunikaciju sa publikom“, kazao je Bulajić
156 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Bulajić, Radoš Šućur, Foto: Svetlana Mandić
Zoran Bulajić, Radoš Šućur, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 24.10.2016. 20:06h

Međunarodni festival glumca, 13. po redu, a osmi koji organizuje Nikšićko pozorište biće održan od 3. do 8. novembra i prema riječima Zorana Bulajića, direktora festivala i pozorišta, biće to smotra glumačkih velikana.

"Iz godine u godinu festival je potvrđivao sopstveno ime dokazujući da jeste festival glumca, a ove godine ugostiće čitavu plejadu glumačkih velikana poput Voja Brajović, Sergeja Trifunovića, Laneta Gutovića, Zijaha Sokolovića, Miljana Prljete“, kazao je Bulajić na konferenciji za novinare.

Selektor i umjetnički rukovodilac festivala Goran Bulajić kazao je da je nova pozorišna sala omogućila da festival, koji je u uzlaznoj fazi i sve više dobija na značaju, poprimi novu, bogatiju formu i oblik.

„Festival je u regionu postao značajna pozorišna činjenica, a nagrade zauzimaju jako mjesto u biografijama glumaca. Ove godine smo festival podigli na stepenicu više u teatrološkom i kulturnom smislu“, kazao je selektor festivala.

Ono što Međunarodni festival glumca čini posebnim, kazao je Bulajić, je činjenica da je u potpunosti oslonjen na glumca.

"Ove godine smo namjerno doveli etablirane i već nagrađivane predstave koje imaju dug život i u kojima igraju jedna od najznačajnijih glumačkih imena regiona. Očekujemo dobar rezultat i komunikaciju sa publikom“, kazao je Bulajić.

Radoš Šućur, predsjednik festivala i potpredsjednik Opštine, kazao je da su ovogodišnji standardi podignuti toliko visoko da će naredne godine biti teško da budu nadmašeni.

"Predstave su na dobar način selektovane i žiriju će teško biti da odabere najbolje. One će još više oplemeniti nikšičko kulturno polje, a mi ćemo se potruditi da se svi koji tih dana budu boravili ovdje osjećaju kao Nikšićani“, poručio je Šućur.

Tanja Perišić, organizatorka festivala, kazala je da će i cijena biti prijemčiva za gledaoce, pet eura, kao i da će pozorišni repertoar u novembru biti nastavljen predstavama Kokana Mladenovića „Koštana“ i Danila Marunovića „Crvena“.

"Nikšić je odavno postao grad festival a posebno mjesto zauzima ovaj festival koji je postao prestižna manifestacija prepoznatljiva ne samo u državi, nego i u regionu“, poručila je u ime Nikšićkog Pozorišta Slava Marojević.

"Voz" otvara festival

Festival će 3. novembra otvoriti predstava Zvezdara teatra „Voz“, rađena po tekstu Kormaka Makartija. U predstavi, koju je režirao Voja Brajović, pored njega igra i Sergej Trifunović. Drugo veče festivala rezervisano je za još jednu beogradsku predstavu. Ovoga puta Agencija „Tri za groš“ predstaviće se predstavom Miljana Prljete „Art“, u kojoj glume Milan Lane Gutović, Nebojša Dugalić i Miljan Prljeta, dok tekst potpisuje Jasmina Reza. Crnogorsko narodno pozorište predstaviće se predstavom Ane Vukotić „Šćeri moja“, za koju je tekst napisala Maja Todorović, a između ostalih igraju Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Danilo Čelebić, Mišo Obradović...

Predstava Narodnog pozorišta iz Sarajeva „Divlje meso“ biće izvedena 6.novembra. U predstavi koju je režirao Dino Mustafić, a tekst potpisuje Goran Stefanovski, igraju Josip Pejaković, Vesna Mašić, Aldin Omerović, Amar Selimović, Zijah Sokolović i drugi. Takmičarski dio zatvoriće predstava Teatra Exit iz Zagreba „Šekspir na Exit“, u režiji Matka Raguže, u kojoj igraju Živko Anočić, Marko Makovičić i Saša Anočić.

Ovogodišnji žiri čine Dubravka Drakić, Sreten Mitrović i Meto Jovanovski, predsjednik žirija. Svake večeri u 22 časa, u foajeu pozorišta biće organizovani okrugli stolovi, dok će završno veče biti posvećeno pobjednicima, a njima u čast koncert će održati Srđa Bulatović i Darko Nikčević, koji će nastupiti zajedno sa duvačkim orkestrom.

Bonus video: