OBRATITE PAŽNJU

Pravila za pravilno sjedenje za računarom

Zadržite pravilno držanje pomoću ‘zamišljene knjige’
239 pregleda 0 komentar(a)
računar, kompjuter, Foto: Shutterstock
računar, kompjuter, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.10.2016. 12:14h

Prije nego što napravite još jedan potez mišem, provjerite u kakvom položaju sjedite. Podignite naslon stolice, ispravite leđa i pročitajte kako zadržati pravilnu pozu tokom cijelog dana

Ako radite na stonom kompjuteru, a ne na laptopu, vodite računa o tome da vam je monitor udaljen za dužinu vaše ruke. To znači da će onima sa kraćim rukama monitor biti bliže. Svako tijelo je drugačije i radno mjesto treba da bude prilagođeno pojedincu. Monitor mora biti direktno ispred vas da ne biste istegnuli vrat. Zadržite pravilno držanje pomoću ‘zamišljene knjige’. Ako niste sigurni kako to izgleda, pokušajte da zauzmete pravilnu pozu uz pomoć prave knjige koju ćete položiti na tjeme. Sjednite pravih leđa, ramena blago zabačenih unazad, glave ravne i lagano podignute. Probajte s knjigom dok ne zapamtite položaj glave, a potom položaj praktikujte bez knjige.

Središte moći

Trebalo bi da sjedite u tzv. središtu moći, odnosno tako vsve što vam je ptorebno bude nadohvat ruke. Nije bitno nalazi li vam se telefon na desnoj ili lijevoj strani, važno je da ga možete uzeti bez previše pomjeranja.

Ustanite svakih sat

Dugotrajno sjedenje može uzrokovati bolove u vratu, ramenima i gornjem dijelu leđa. Da biste izbjegli ukočenost u tim djelovima tijela, svakih sat vremena ustanite od stola i istegnite se. Klimajte glavom gore-dolje i lijevo-desno, lagano podignite i spustite ramena i istegnite obje ruke kao da pokušavate da dohvatite nešto sa plafona.

Jastuk iza leđa

Želite li da spriječite bolove u kukovima i donjem dijelu leđa, nemojte se naslanjati na naslon stolice kada sjedite. Povucite se na prednji dio sjedišta, a iza sebe stavite jastuk koji će poduprijeti donji dio leđa i tako smanjiti rizik od bolova.

Ako možete, radnu stolicu zamijenite pilates-loptom. Sjedenje na lopti prirodno će vas podstaći na pravilan položaj, a ujedno će natjerati mišiće trupa i nogu na aktivno učestvovanje u održavanju ravnoteže. Biće vam lakše da sjedite, a istovremeno ćete ojačati mišiće koji su odgovorni za pravilno držanje.

I tastatuta je važna

Podesite visinu svoje tastature. Svaka tastatura ima mogućnost podešavanja visine. Pogledajte njenu pozadinu i izvucite nožice koje se tamo skrivaju. Ako ih nema ili vam nisu dovoljno visoke, pod tastaturu stavite čepove s boce za vodu.

Ako možete - stojte

Isprobajte stojeći sto ili sto za stajanje da biste podstakli cirkulaciju u nogama i smanjili pritisak na diskove kičme. Ipak, vodite računa o tome da za takvim stolom ne možete cijeli dan da stojite u baletankama ili štiklama. Najbolji su izbor patike, a ako one nisu dopuštene na vašem radnome mjestu, potražite što je moguće udobnije cipele koje nisu potpuno ravne.

Podesite visinu svoje radne stolice. Vodite računa o tome da vam koljena budu pod pravim uglom i da su stopala čvrsto oslonjena na pod. Ako nosite visoke pete, podesite stolicu zavisno do visine peta.

Mali trik

Ako osjećate bolove u donjem dijelu leđa, poslužite se ovim jednostavnim trikom: smotajte peškir tako da bude što deblji i sjednite na njega tako da vam zadnjica ‘visi’ prema stražnjem dijelu stolice. Sjedite tako pet minuta pa uklonite peškir. Iznenadi ćete se koliko će vam sjedenje biti udobnije.

Preporučujemo za Vas