Irena Lagator Pejović izlaže u Beču

Radovi umjetnika zastupljenih na izložbi bave se pitanjima i temama koje se tiču sistema u kojima društva egzistiraju
432 pregleda 0 komentar(a)
Irena Lagator Pejović, Foto: Luka Zeković
Irena Lagator Pejović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.10.2016. 09:04h

Crnogorska umjetnica Irena Lagator Pejović predstaviće se na izložbi “How to Picture Living Systems” koja će danas u 17 sati biti otvorena u Konrad Lorenz institutu (KLI) - instituciji za napredne studije kompleksnih sistema prirode i teoriju u Beču.

Izložbu će otvoriti diskusija za okruglim stolom sa učesnicima prof. dr Peter Schuster, teoretičar hemije, Gert Hasenhütl, predavač na Akademiji umjetnosti u Beču, i Martin Walde, vizuelni umjetnik, dok će razgovor moderirati kustos Petra Maitz. Pored naše umjetnice na izložbi će svoja djela izložiti Peter Weibel, Martin Walde, Mariateresa Sartori, John Aslanidis i Petra Maitz, koja je kustoskinja izložbe.

Radovi umjetnika zastupljenih na izložbi 'How to Picture Living Systems' bave se pitanjima i temama koja se tiču sistema u kojima društva egzistiraju u odnosu na sisteme prirodnih procesa. Komunicirane su teme koje dozvoljavaju kritičku analizu umjetničkih i naučnih aspekata stvarnosti u odnosu na 'tačne' i 'pogrešne' epistemološke tvrdnje a u odnosu na 'žive sisteme'.

“U mom radu D.O.O prema D Ne O.O. vidimo matematičku jednačinu prevedenu na sedam jezika. Jednačina suptorstavlja ekonomski termin Društvo Ograničene Odgovornosti njemu suprotnom, poetičkom pokušaju rekonstrukcije istog - Društvu Neograničene Odgovornosti. Njen rezultat (Ne) je nosilac pozitivnih vrijednosti, dok je istovremeno i negacija koja potrvrđuje potrebu za poetičkom transformacijom stvarnosti. Jednačina je nastala upoređivanjem umjetnosti i stvarnosti, kulture i nauke a upotrebom matematičkog principa negacije istih elemenata, dobijamo njen rezultat. Zato taj vizuelni jezik jednačine ili balansa otvara relacije prema nauci kako bi se podvukla važnost urgentnog pokušaja nove rekonstrukcije stvarnosti, proces u kojem umjetnosti pripada značajna uloga. Jer, ne postoji balans u prirodi i stvarnosti bez odgovornosti, kao ni 'živi sistem' bez balansa”, kazala je o svom radu za “Vijesti”, Irena Lagator Pejović naglašavajući da “D.O.O. funkcioniše internacionalno kao ekonomski instrument, ili još bolje, kao 'živi sistem' za sticanje profita koji ostavlja dovoljno prostora za operacije čije su odgovornosti ograničene”.

Bonus video: