Apelacioni sud ukinuo presudu Miranoviću: Niste tretirali da se plašio za očev život

Sudije Apelacionog suda obrazložile su da se osnovano u žalbama Miranovićevih branilaca navodi da je prvostepena presuda zahvaćena bitnom povredom odredaba krivičnog postupka
325 pregleda 0 komentar(a)
Sud Crna Gora, Foto: Shutterstock
Sud Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.10.2016. 08:37h

Apelacioni sud ukinuo je prvostepenu presudu Petru Miranoviću (28) iz Podgorice, koji je u podgoričkom Višem sudu osuđen na dvije godine zatvora zbog pokušaja ubistva sugrađanina Predraga Lazarevića.

Presuda koju je izreklo vijeće sudije Predraga Tabaša ukinuta je po žalbama advokata odbrane Zorana Piperovića i Dragoslava Ognjanovića.

U ukidnom rješenju naloženo je da se u ponovnom postupku saslušaju predstavnici Komisije vještaka medicinske struke.

Sudije Apelacionog suda obrazložile su da se osnovano u žalbama Miranovićevih branilaca navodi da je prvostepena presuda zahvaćena bitnom povredom odredaba krivičnog postupka.

“Jer prvostepeni sud odlučne činjenice nije utvrdio i valjano obrazložio. Ova bitna povreda je proizašla iz nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Sud nije razjasnio činjenicu koja je bitna, s obzirom na nalaz vještaka u vezi fizičkog obračuna na oca optuženog Aleksandra”, piše u odluci Apelacionog suda.

Obrazloženo je da se u tom nalazu i mišljenju navodi da je postojalo provokativno ponašanje oštećenog i njegovih drugova.

“Koji su optuženog noću iznenada probudili, stvarajući veliku buku ispred njegove kuće, što je optuženog dovelo u stanje bunila iz sna. Nasilje prema ocu optuženog i udarac koji je zadobio od oštećenog, uz nasilje više lica, dovelo je optuženog do subjektivnog doživljavanja životne ugroženosti i afektivnog stanja straha i razdraženosti jakog intenziteta i time bitno smanjene uračunljivosti”, piše u odluci Apelacionog suda.

Prema navodima optužnice Miranović je 19. septembra 2013. godine, oko 3 sata i 40 minuta, na Bulevaru Ivana Crnojevića u Podgorici na trotoaru ispred svoje kuće, nakon kraće prepirke, nožem ubo Lazarevića u predjelu grudnog koša, nanoseći mu teške povrede.

Bonus video: