Evo kako da ojačate imunitet

Virus gripe se lako širi pa izbjegavajte spavanje u istoj prostoriji sa zaraženom osobom
1 komentar(a)
Imunitet
Imunitet
Ažurirano: 23.10.2016. 17:53h

Grip je vrlo zarazna virusna bolest koja se najčešće javlja zimi ili u proljeće. Iako još uvijek nije njena prava sezona, na vrijeme morate da počnete da mislite o njemu.

Jedite raznovrsnu hanu jer tako ćete osigurati dovoljnu količinu kalorija, bjelančevina i vlakana, te vitamina i minerala.

Nemojte zaboraviti na vitamin C koji je djelotvoran u sprečavanju i liječenju.

Nalazi se u citričnom voću, šipku, paprikama, jagodama, brokulama, dinjama, paradajzu, te lisnatom zelenom povrću.

(Mala napomena: vitamin C se razgrađuje brže nego ijedan drugi vitamin pa je najbolje jesti voće i povrće još dok je svježe.)

Ako ipak primijetite ove simptome: povišena temperatura, glavobolja, kašalj, umor, slabost i začepljen nos, znači da je i vaš organizam napadnut. Najbolje bi bilo odmah leći u krevet. Zbog povišene temperature moguće je vrlo brzo dehidrirati, zbog toga pite mnogo tečnosti.

Najbolji je čaj od majčine dušice koji dezinfikuje disajne puteve i predivnog je ukusa.

Dobar je i čaj od crvenog luka ali ga pijte samo ukoliko volite i inače uz hranu da jedete luk. Pripremite ga na način da dvije neočišćene glavice crvenog luka nasjeckate na kolutiće i kuvajte u ½ litra vode nekoliko minuta. Pijte više puta na dan.

Kod upaljenog grla dobro bi bilo vrućim mlijekom popariti cvjetove zove i dodati malo meda, slično kao kod pripreme čaja samo što se u ovom slučaju umjesto vode koristi mlijeko.

Za brzo liječenje gripa i ublažavanje simptoma važno je ne umarati se. Stoga zaboravite na posao i probleme. Ukoliko ne liječite, lako može zakomplikovati i produžiti svoje trajanje.

Virus gripe se lako širi pa izbjegavajte spavanje u istoj prostoriji sa zaraženom osobom.

Bonus video: