Grip lomi kao grom, prehlada polako

Prehlade mogu biti komplikovanije
150 pregleda 0 komentar(a)
prehlada, grip, Foto: Shutterstock
prehlada, grip, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.10.2016. 16:32h

Sigurni ste da je prehlada, vaši prijatelji uvjereni su da je gripa, a reklame poručuju da postoje ljekovi koji liječe oboje. A razlika postoji i veoma je važna, upozorava dr Susan Rem, direktorica američkog Zavoda za infektivne bolesti. Gripu izaziva virus infulence, a kako postoji tek nekoliko sojeva virusa, gripa se može spriječiti vakcinacijom ili liječiti ako obolite.

Prehlade mogu biti komplikovanije.

"Najčešće je uzrok rhinovirus, ali postoji više od 200 drugih virusa koji mogu biti okidači za prehladu", pojašnjava dr Rehm. To znači da ne postoji antiviralna terapija i najbolje što možete učiniti je da liječite simptome. No i tu je potreban oprez, pa je “Prevention” izvukao savjete kako liječiti gripu, a kako prehladu, ali prije svega, kako ih razlikovati.

Gripa je ako…

"Pogodi vas kao grom", sažeo je dr Steven Lam, internist i profesor na njujorškom medicinskom fakultetu.

"Vrlo vjerovatno ćete "gorjeti" s temperaturom iznad 38 stepeni Celzijusa i bićete slomljeni", pojašnjava dr Lam. Groznica, umor, bolovi mišića i stezanje u grudima takođe su karakteristični za grip.

Možda ćete kašljati, možda ćete imati začepljen nos, no manje je vjerovatno da ćete patiti od problema s gornjim disajnim sistemom nego što biste da imate prehladu.

Šta da radite?

Idite kod ljekara, posebno ako ste hronični bolesnik ili ste u nekoj drugoj rizičnoj grupi.

"Antiviralni ljekovi koji se daju na recept moraju se uzeti u roku od 48 sati od pojave simptoma" objašnjava dr. Karen Hill, jedna od osnivačica saveza internista i pedijatara u Hjustonu. Tretman će olakšati simptome, ubrzati oporavak i, najvažnije, smanjiti rizik od komplikacija poput upale pluća ili bronhitisa.

A šta ne treba raditi?

Prije svega, nemojte da ignorišete simptome – nemojte ni pokušavati da “prehodate” gripu jer ne samo da će vaš oporavak biti mnogo duži nego ćete širiti zarazu. Takođe, nemojte tražiti niti uzimati antibiotike.

"Oni pomažu kod bakterija, ali ne kod virusa" ističe dr Lamm te dodaje da će propisati antibiotike samo kada se jave komplikacije koje upućuju na bakterijsku infekciju, poput iskašljavanja zelenog sekreta s tragovima krvi.

Prehlada je ako…

"Simptomi se pojavljuju prije svega iznad vrata", objašnjava dr Nil Šahter, autor knjige “Vodič dobrog doktora za gripe i prehlade”. Curenje iz nosa, kašalj, oči koje suze, bolno grlo, začepljen nos i kijanje tipični su simptomi kojoi se razvijaju tokom jednog ili dva dana.

"Možda ćete osjećati manje bolove ili groznicu, ali daleko slabije nego kao kod gripe", objašnjava on.

Šta da radite?

"Da biste se što prije riješili prehlade, uzimajte 250 mg vitamina C čim primijetite prve simptome", savjetuje dr Šahter, i odmah dodaje:

"Ipak, nema konačnih dokaza da to djeluje, a prevelike količine mogu da uznemire želudac, ali vrijedi da probate. Ako simptomi postanu teži, posavjetujte se s ljekarom ili apotekarom.

Antihistaminici mogu da isuše sinuse

Hill savjetuje prirodnije rješenje: nazalne sprejeve s morskom vodom.

"Dornji disajni putevi su mjesto na kojem se virusi razmožavaju i ulaze u organizam. Ispirajući nos se i mehanički rješavate dijela virusa", objašnjava dr Hil. No s ispiranjem nosa ne smije pretjerivati da ne biste dodatno “zlostavljali” ionako izmučenu sluznicu.

Šta ne treba raditi

Ako imate umjerenu temperaturu, nižu od 38 stepeni, ne morate je spuštati, savjetuje dr Lam.

"Osim ako ste u rizičnoj grupi, ističe i pojašnjava: Povišena tjelesna temperatura je prirodan način borbe protiv infekcije. Bolje je da se odmorite, lezite i pijte mnogo tečnosti da ne biste dehidirali.

A šta ako je nešto gore?

I neke bakterijske infekcije imaju slične simptome, prije svega streptokok. Tada je karakteristično oticanje limfnih čvorova i krajnika.

Mogu se javiti i bijele mrlje u usnoj šupljini (na području jezika, krajnika i ždrijela), slijevanje iz sinusa žuto-zelenog sekreta te u rjeđim slučajevima osip. Ako vam se jave ti simptomi, najbolje je posjetiti ljekara.

PRIRODNA OLAKŠANJA

Aromatska inhalacija

U lavor natočite vrelu vodu, pokrijte se peškirom i udišite. Dodajte dvije kašike mljevenog svježeg đumbira, nekoliko kapi eteričnog ulja paprene metvice ili eukaliptusa.

Vrući tuš

Idealna bi bila sauna, no i para iz vrućeg tuša će otvoriti disajne puteve i omekšati sekret u nosu i sinusima.

Vlažite vazduh

Ovlaživač vazduha ili mokar peškir na radijatoru pomoći će vam tokom noći – da se rjeđe budite zbog začepljenog nosa.

Kako možemo da se zaštitimo?

Veoma je važno održavanje higijene. Perite ruke redovno i temeljno, bacajte upotrebljene papirne maramice, provjetravajte prostorije i izbjegavajte kontakt sa osobama koje imaju grip ili prehladu.

Bonus video: