SAVJET EKSPERTA ZA VEZE

Kako se nositi sa ljubavnim svađama

"Ako partneri započnu razgovor na negativan način, u 97% slučajeva će taj razgovor i završiti negativno"
75 pregleda 0 komentar(a)
ljubomora, svađa, Foto: Shutterstock.com
ljubomora, svađa, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.04.2019. 21:20h

U bilo kojem međuljudskom odnosu, najbolje rješenje kada se pojavi problem je o njemu razgovarati prije nego se pretvori u nešto mnogo veće. Ali razgovor o problemima zahtijeva smirenost koju u takvim trenucima najčešće nemamo.

Dr. Michael McNulty, stručnjak za veze, rekao je za Business Insider da postoje različiti problemi u vezama: oni manji koji se lakše rješavaju i veći, komplikovaniji. Prolaskom vremena, kako se više upoznaje osoba, lakše postaje odrediti koje teme su manje ozbiljne, a koje se stalno ponavljaju. 

Kada se radi o komplikovanijem problemu u kome se potrebe dvije osobe sukobljavaju, McNulty predlaže da se sačeka prilika kada se ima dovoljno vremena da se problem prodiskutuje. Kada se osjećamo napadnuto, naše tijelo se priprema ili za borbu ili za bijeg, tako da mozak zanemari djelove koji se bave logikom i naša sposobnost da racionalno odgovorimo na kritiku nestaje. 

"Ako partneri započnu razgovor na negativan način, u 97% slučajeva će taj razgovor i završiti negativno", kaže on, zbog čega preporučuje mekši pristup razgovoru o problemima. 

McNulty kaže da postoje i vidljivi, fizički znaci ovog fenomena, a to su: ubrzan puls, crvenjenje, znojenje, stisnuti mišići, nervoza u pokretima. On predlaže odlaganje razgovora dok se obje osobe ne smire i dođu do stanja u kome mogu čuti argumente druge osobe.