Izmirena šteta Marovićeve kriminalne grupe: Opština Budva preuzela dio "TQ Plaze"

Šteta od 19,5 miliona eura koju je budvanska kriminalna grupa na čelu sa Svetozarom Marovićem napravila kasi Opštine Budva izgradnjom poslovno - stambenog kompleksa “TQ Plaza”, poslije pola godine od pravosnažnosti presude, napokon je izmirena
87 pregleda 8 komentar(a)
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 23.10.2016. 07:14h

Opština Budva uknjižila se juče na sedmospratnu lamelu C, poslovno - stambenog kompleksa “TQ Plaza”, koja joj je pripala na osnovu sporazuma o priznaju krivice koji je kompanija “Tradeunique” zaključila sa Specijalnim tužilaštvom.

Šteta od 19,5 miliona eura koju je budvanska kriminalna grupa na čelu sa Svetozarom Marovićem napravila kasi Opštine Budva izgradnjom poslovno - stambenog kompleksa “TQ Plaza”, poslije pola godine od pravosnažnosti presude, napokon je izmirena.

Podgorički Viši sud je još 10. marta potvrdio sporazum i presudio da kompanija svjedoka saradnika Mirka Latinovića, Opštini Budva nadoknadi štetu od 19.521.905,24 eura, na ime štete nastale malverzacijama oko izgradnje i raspodjele prostora u TQ Plazi.

Sudija Boris Savić u istoj odluci konstatovao je i da kompanija štetu može nadoknaditi i imovinom.

Ipak, mjesecima unazad, zbog nepreciznosti same presude, Uprava za nekretnine nije mogla započeti preknjiženje kvadrata, što je učinila tek nedavno nakon što je dobila pojašnjenje od suda.

Gradonačelnik Budve Srđa Popović je ranije kazao da čim bude Opština upisana kao vlasnik, u konsultaciji sa Ministarstvom finansija, biće raspisana javna licitacija za prodaju nepokretnosti koje su dobili u TQ Plazi.

“Cijena kvadrata biće od 1.700 do 2.000 eura, koliko su procijenili vještaci koje je angažovalo Specijalno tužilaštvo”, kazao je tada Popović.

Presuda Višeg suda uslijedila je nakon što su pravosnažna postala dva rješenja o priznanju krivice zaključena između Specijalnog tužilaštva sa “Tradeunique” i direktorom Latinovićeve kompanije Goranom Bojanićem.

Time su priznali da je posao oko izgradnje i podjele prostora u “TQ Plazi” urađen na štetu grada, a zarad privatnih interesa.

Latinovićeva firma je pristala da kompletnu lamelu C ustupi Opštini, upravo lamelu u kojoj su, kako se spekulisalo, stanove dobili opštinski i čelnici lokalnog DPS.

Latinović je u tužilaštvu kazao da je bio dio kriminalne grupe kojom je rukovodio Marović.

Marović je takođe priznao da je bio na čelu kriminalne grupe, te u dva sporazuma koje je potpisao sa tužilaštvom obavezao se da robija 50 mjeseci, u humanitarne svrhe uplati sto hiljada eura, te Opštini Budva uplati štetu od 1,1 milion eura.

Prije nego je postignut sporazum sa kompanijom “Tradeunique”, budvanska Skupština usvojila je odluku o raskidu aneksa IV ugovora o gradnji TQ Plaze i ugovora o fiduciji između Opštine i Latinovićeve firme. U predlogu odluke pisalo je da je aneks ugovora zaključen samo da bi se prikrilo izvršenje krivičnog djela.

Vještačenjem je utvrđeno da je glavna šteta Opštini načinjena zaključivanjem aneksa III kojim je Opština zarad parking mjesta u garaži, kompaniji “Tradeunique” ustupila najatraktivnije poslovne i stambene prostore.

Bonus video: