Scena je izazov, kao i svaki novi dan koji ti život nosi

Priznanja su za svakog glumca uvijek kompliment i satisfakcija
200 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2018. 11:02h

Predstavu “Šćeri moja” Maje Todorović, u adaptaciji i režiji Ane Vukotić publika će moći da pogleda u ponedjeljak 3. decembra na Velikoj sceni CNP-a, a već dan kasnije, biće izvedena i u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju. Predstava je nagrađena na konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta za najbolji savremeni domaći dramski tekst 2016. godine. Inače, sa ovim komadom Crnogorsko narodno pozorište se predstavilo na brojnim festivalima, a najviše nagrada na istima osvojio je glumac Mirko Vlahović koji u predstavi igra knjaza Nikolu Petrovića. Iako su junaci drame istorijske ličnosti, kako tvrdi autorka scenarima Maja Todorović, ovo nije istorijska drama, već se komad bavi aktuelnim temama, a to je prije svega pitanje položaja žene i odnosa prema ženskom djetetu.

Pored Vlahovića, u predstavi igraju Vanja Jovićević, Varja Đukić, Slavko Kalezić, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Slobodan Marunović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Mišo Obradović.

O tome kako je bilo raditi na predstavi i šta za njega znače nagrade koje je za ovu ulogu dobio, Vlahović priča za “Vijesti”...

Koliko je bilo teško utjelotvoriti lik knjaza Nikole Petrovića u predstavi koja nije istorijska?

Svi mi manje više znamo ko je bio kralj Nikola i šta je bilo sa Crnom Gorom, to je istorijski fakat. Međutim, meni to nije bilo u prvom planu, ja sam sebi samo, kroz rad sa rediteljkom Anom Vukotić na ovoj predstavi rekao - ko si da si Nikola - sad si ja.

Za ulogu knjaza Nikole Petrovića ste i nagrađeni i na festivalima, ali ste dobili i Veliku nagradu Crnogorskog narodnog pozorišta. Koliko priznanja znače ili vam je, ipak, milije da publika prihvati predstavu?

Priznanja su za svakog glumca uvijek kompliment i satisfakcija. Ali moj zadatak kao glumca jeste da učinim da se publika smije, plače, da iz svoje vizure proživi ono što proživljavam na sceni i da ih to dotakne, učini da se zapitaju, tako da - mnogo su mi važnije reakcije publike od bilo koje nagrade, jer je gluma jedna velika ispovijest.

Predstava u neku ruku govori i o položaja žene i odnosa prema ženskom djetetu. Koliko se on promijenio za sve ove godine?

Mislim da sam igrao kralja svega u tri scene. Nisam želio da robujem tom istorijskom kontekstu da igram kralja. Smatram da je mnogo važnije u univerzalnoj priči igrati oca i iznijeti te emotivne i moralne principe koji se zadržavaju u Crnoj Gori i dan danas. Ti principi su, da kažem, neki stereotipi u našem društvu, ali ostaje to negdje duboko u nama, i protiv toga se treba boriti.

Ova predstava otvorila je vrata mladoj glumici Vanji Jovićević. Koliko je bitno da se u predstavama pruži šansa i mladim glumcima i studentima glume?

Svakako da je važno. Bilo mi je veliko zadovoljstvo što mi je partnerka u ovoj predstavi mlada i talentovana Vanja Jovićević. Mi u Crnoj Gori imamo veliki broj perspektivnih mladih glumaca kojima treba dati šansu.

Nekad se dešava da sedmično odigrate i po nekoliko uloga, koliko je naporno biti u svakoj na visini zadatka?

Gluma je moj poziv i moja velika ljubav. Zadovoljstvo igre, promišljanja, ljepote koju pozorište nudi ne može se porediti ni sa čim. Trenutak u kome izlaziš na scenu da odbraniš sebe i lik koji tumačiš je, koliko god nekad moj poziv bio naporan i iscrpljujući, ipak inspirativan i neprocjenjiv.

U CNP-u gdje ste više od 20 godina imali ste priliku da igrate različite uloge, koliko znači to što Vas reditelji, kako to najčešće biva, nijesu svrstali u jedan koš?

Uvijek istražujem sebe i tražim resurse iz kojih crpim igru. Drago mi je što nisam prepoznat kao glumac jednog faha, mada poštujem i to. Scena je izazov, kao i svaki novi dan koji ti život nosi, a ti u tome traješ, istraješ ili te nema.

Lik kralja Nikole se vraća na scenu Zetskog doma

Predstava “Šćeri moja” prvi put će biti odigrana i u crnogorskoj prijestonici.

“Drago mi je što će predstava ‘Šćeri moja’ gostovati u Kraljevskom pozorištu Zetski dom prvi put. Ranije to nije bilo moguće zbog zahtjevne scenografije, ali zahvaljujući naporima tehničke službe CNP-a koja je našla rješenje da igramo na sceni, znatno manjoj od matične, lik kralja Nikole se simbolično, na neki način, poslije dugo vremena, da ne kažem deceniju, vraća na scenu Zetskog doma pred dragu cetinjsku publiku koju mnogo poštujem.

Galerija

Bonus video: