"POKAZAO KAKAV JE"

Vastberg: Bob Dilan je nepristojan i arogantan

Dilan (75) nije odgovorio na ponovljene telefonske pozive Akademije niti je reagovao u javnosti poslije objavljivanja njegovog imena kao dobitnika nagrade
4 komentar(a)
Bob Dilan, Foto: Reuters
Bob Dilan, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2019. 21:18h

Visoki član švedske Akedmije osudio je danas "arogantno ponašanje" američkog muzičara Boba Dilana koji se nije oglasio od 13. oktobra kada je imenovan za dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Dilan (75) nije odgovorio na ponovljene telefonske pozive Akademije niti je reagovao u javnosti poslije objavljivanja njegovog imena kao dobitnika nagrade.

"To je nepristojno i arogantno. Pokazao je kakav je", rekao je akademik Par Per Vastberg, prenijela je švedska televizija SVT.

Dilan je trenutno na turneji u SAD i tokom koncerata nije spominjao Nobelovu nagradu.

Čak i jedno pominajnje Nobelove nagrade na njegovom sajtu je uklonjeno. U dijelu "knjige" u tekstu od 17. oktobra o njegovoj zbirci pjesama "The Lyrics: 1961-2012" pisalo je velikim slovima "dobitnik Nobelove nagrade za književnost", ali je to uklonjeno.

Akademija koja dodjeljuje nagrade, nije sigurna da će se Dilan pojaviti na svečanoj dodjeli u Sotkholmu 10. decembra, prenose švedski mediji.

Dosad su jedino dva dobitnika odbila Nobelovu nagradu za književnost. Boris Pasternak je to uradio pod pritiskom sovjetskih vlasti 1958., dok je Žan-Pol Sartr, koji je odbijao sve nagrade, Nobela odbio 1964. godine.