Novčano osuđeni: Rusi će platiti po 3.000 eura

Optuženi su da su zloupotrebom položaja i kršenjem statuta kompanije, bez znanja i pismene saglasnosti tadašnjeg izvršnog direktora te firme Zorana Ćoća Bećirovića, zaključili sa CKB-om ugovor o overdraft (minus po tekućem računu) kreditu i stavili hipoteku na “Bjanku”, koja je vlasništvo tog preduzeća
0 komentar(a)
Pare, sud, Foto: Shutterstock
Pare, sud, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.10.2016. 16:46h

Članovi Odbora direktora crnogorske kompanije Bepler i Džejkobson Mihail Peskov i Viktor Golikov novčano su osuđeni zbog krivičnog djela - povreda prava na upravljanje.

Ukoliko presuda sutkinje Larise Mijušković Stamatović postane pravosnažna, oni će morati da plate po 3.000 eura.

Optuženi su da su zloupotrebom položaja i kršenjem statuta kompanije, bez znanja i pismene saglasnosti tadašnjeg izvršnog direktora te firme Zorana Ćoća Bećirovića, zaključili sa CKB-om ugovor o overdraft (minus po tekućem računu) kreditu i stavili hipoteku na “Bjanku”, koja je vlasništvo tog preduzeća.

Za to krivično djelo zaprijećena je novčana kazna ili robija do dvije godine.

Njihov branilac, advokat Miloš Vuksanović najavio je žalbu na prvostepenu presudu, navodeći da sud nije prihvatio dokaze koji bi ukazali da nema njihove krivice.

Peskov i Golikov su tvrdili da je saglasnost za kredit dao opunomoćeni predstavnik majčinske firme iz Londona Roman Kopicov.

Na pitanje tužioca Ivana Medojevića - zašto ovlašćenje Kopicova nije predato notaru prilikom zaključivanja ugovora o hipoteci, Peskov je tvrdio da notar to nije tražio.

I Golikov je ranije tvrdio da potpisivanje dokumenata i davanje saglasnosti za kredite nije bio posao Bećirovića, već njihovog londonskog osnivača.

Obojica optuženih su naveli da je standardna praksa kompanije bila da “Bjanku” daju kao zalog za vraćanje kredita.

Bećirović, međutim, tvrdi da optuženi nijesu imali saglasnost londonske firme, za stavljanje hipoteke na hotel “Bjanka”, u martu 2012, već da su je vjerovatno naknadno pribavili.

Bonus video: