Okruženje: Bilateralni sporovi u regionu

Gosti su Nexhmedin Spahiu sa Kosova, Jožef Kunič iz Slovenije, Ivica Maštruko iz Hrvatske i Boris Bastijančić iz Crne Gore
0 komentar(a)
Okruženje
Okruženje
Ažurirano: 21.10.2016. 08:38h

Druga emisija petog ciklusa „Okruženja“ bavi se bilateralnim sporovima u regionu. Na prostorima država nastalih raspadom SFR Jugoslavije takvih sprova ima na pretek, iako nijesu specifičnost samo regiona zapadnog Balkana.

Gosti su Nexhmedin Spahiu sa Kosova, Jožef Kunič iz Slovenije, Ivica Maštruko iz Hrvatske i Boris Bastijančić iz Crne Gore.

Oni će odgovarati, između ostalog, na sljedeća pitanja:

Zašto proces rješavanja otvorenih pitanja uvijek prate tenzije i uslovljavanja ?

Da li je određivanje granica između država na Balkanu smetnja za građenje prijateljskih odnosa?

Da li će pojačane želje za lakši ulazak u evropsku zajednicu biti „vjetar u leđa“ onima koji vjeruju da treba tražiti brže i efikasnije mehanizme za rješavanje otvorenih pitanja na zapadnom Balkanu?

Da li sporove, pored političkih, dodatno otežavaju kulturološke i religijske razlike?

Da li se klima saradnje u regionu mijenja?

Gledaoci će iz istraživanja IPSOS-a rađenog za potrebe „Okruženja“ saznati što građani i građanke Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Makedonije misle o tome u kojoj mjeri su lideri njihovih država posvećeni rješavanju međudržavnih sporova sa susjedima. Provjerili smo, takođe, i u kojoj mjeri je moguće da se međudržavni sporovi u regionu riješe u narednih pet godina?

U emisiji će biti riječi i o Deklaraciji koju je pokrenuo Evropski fond za Balkan, a koju su potpisale zemlje regiona prošle godine u Beču na samitu zemalja zapadnog Balkana kojom se obavezuju da neće jedna drugoj praviti smetnje na putu evropskih integracija.

Gost komentator je Balša Brković, koji smatra kako na Balkanu postoje karikaturalni imperijalni snovi pojedinih država, koji se, imajući u vidu specifičnost regiona, pretvaraju u nimalo karikaturalne noćne more.

Voditelji emisije su Zvezdana Kovač i Nenad Šebek. Talk show „ Okruženje“ možete pratiti u petak oko 20.30h.

Bonus video: