Poljakinja preko Crne Gore planirala da radioaktivni paket prenese u Grčku

Radijum 226 se nalazio ne samo u staklenoj teglici nego i u tri vrećice od grubo tkanog platna unutar kojeg je radioaktivni materijal bio u, pretpostavlja se, plastičnim vrećicama
77 pregleda 1 komentar(a)
Granični prelaz Karasovići, Foto: 24sata.hr
Granični prelaz Karasovići, Foto: 24sata.hr
Ažurirano: 20.10.2016. 15:46h

Državljanka Poljske Viktorija Barinova (45) koja je uhapšena sredinom septembra pošto je preko graničnog prelaza Karasovići u Konavlima pokušala iz Hrvatske da u Crnu Goru prenese 10-ak grama opasnog radijuma 226 promijenila je svoj iskaz prema kojem je radioaktivni materijal u teglici pronašla tokom jutarnjeg kupanja na plaži u Banićima.

Radijum 226 se nalazio ne samo u staklenoj teglici nego i u tri vrećice od grubo tkanog platna unutar kojeg je radioaktivni materijal bio u, pretpostavlja se, plastičnim vrećicama.

Kako saznaje Jutarnji list, u novom iskazu Poljakinja tvrdi da je radioaktivni materijal dobila u Poljskoj i da je nosila na jugoistok kontinenta.

Takođe, iz pouzdanih izvora bliskih istrazi hrvatski list saznaje da Barinova i dalje tvrdi da je krajnje odredište radijuma 226 bila Grčka. U istragu se zbog utvrđivanja svih detalja koji će rasvijetliti okolnosti koje mogu ugroziti bezbjednost građana i turista u Hrvatskoj intenzivno uključila i Sigurnosno obavještajna agencija (SOA)

Iz SOA je jutarnjem listu odgovoreno:

"Zahvaljujemo na interesovanju za rad SOA-e i saopštavamo da SOA, zbog zakonskih ograničenja i bezbjednosnih razloga, ne komentariše bezbjednosno-obavještajna postupanja iz svoje nadležnosti. Možemo da napomenemo kako je SOA u svom Javnom saopštenju navela da postoji "povećani rizik od korišćenja jugoistoka Evrope kao tranzitnog područja za krijumčarenje oružja za masovno uništavanje. U tom kontekstu, svako nelegalno posjedovanje radioaktivnog materijala i njegov prenošenje kroz Republiku Hrvatsku zahtijeva našu pozornost", saopšteno je iz SOA.

Ove sedmice sudija za istrage Poljakinji je produžio pritvor za još 30 dana.

Bonus video: