Akademija za vještinu samoodbrane

Za aikido se kaže da slabe čini jakim, a jake plemenitim i svjesnim svoje snage
0 komentar(a)
Aikdo, Foto: Privatna arhiva
Aikdo, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.10.2016. 15:24h

Početkom oktobra u Podgorici počela je sa radom Aikido Akademija, klub posvećen izučavanju aikidoa, vještine samoodbrane, koja je nastala početkom prošlog vijeka u Japanu.

Sam naziv govori da je riječ ne samo o klasičnim treninzima ove vještine, već i da se posebna pažnja posvećuje mentalnom aspektu, po čemu se aikido i odlikuje.

Zbog toga se i kaže da aikido slabe čini jakim, a jake plemenitim i svjesnim svoje snage.

„U aikidou ne postoji sistem takmičenja, borbi ili sparinga, a koncept same vještine je prigodan za sve uzraste i polove, bez obzira na snagu i trenutni stepen fizičke spremnosti“, kaže osnivač Edin Ramović, koji iza sebe ima preko 20 godina iskustva u aikido vještini i tek je drugi aikido majstor u Crnoj Gori, koji je stigao do prestižnog zvanja 4. Dan Aikikai.

Ono što razlikuje aikido od većine ostalih borilačkih vještina je činjenica da se u svijet ove vještine može ući u bilo kojem periodu života.

„Aikido trening se sastoji iz vježbanja kretanja, padova i tehnika. Same tehnike se izvode na način što se nakon napada, protivnik uvodi u kružno kretanje, a njegova sila napada se usmjerava i koristi protiv njega. Zbog ovog principa se često govori da se u aikidou ne koristi snaga, već tehnika i kretanje“, objašnjava Ramović, koji poseban poziv upućuje djevojkama i ženama, jer Crna Gora još nema ženskog aikido majstora.

Na Aikido Akademiji u toku je upis prve generacije polaznika, a treninzi su ponedjeljkom, srijedom i petkom od 21 do 22 i 30 u sali džudo kluba “Arso Milić” na Koniku.

Bonus video: