Moj glas uvijek za Kolakovića, ne odgovaram na paušalne i iskrivljene stavove

"Ambicije JT Tandersa su uvijek najveće, jer smo nominalno najbolja ekipa u Japanu u posljednje tri godine", kaže za "Vijesti" Veselin Vuković, trener japanskog kluba uoči početka nove sezone
0 komentar(a)
Veselin Vuković, Foto: Privatna arhiva
Veselin Vuković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.10.2016. 10:25h

Tri trofeja i šest finala u prethodne tri sezone, uključujući prvu šampionsku titulu u klupskoj istoriji, svakako, obavezuju, ali i predstavljaju novi izazov za JT Tanderse. Klub iz Hirošime, kojeg vodi naš proslavljeni odbojkaški trener Veselin Vuković, i u sezonu, koja startuje za vikend, ulazi sa jasno postavljenim ciljevima...

“Ambicije su uvijek najveće, jer smo nominalno najbolja ekipa u Japanu u posljednje tri godine. Istina, kvalitet klubova i stranaca u ligi je iz godine u godinu sve veći, zbog čega su ambicije skoro svih klubova iste. Barem su tako klubovi saopštili sa posljednjoj konferenciji za novinare pred početak prvenstva. Mislim da je vrlo mala razlika u kvalitetu između ekipa, ali mislim, takođe, da imamo kvalitet da za tu nijansu budemo bolji. Naravno, to zavisi i od mnogo faktora, uključujući zdravstveni bilten”, kaže na početku razgovora za “Vijesti” Veselin Vuković.

Odbojkašku javnost je prošlog mjeseca zaokupio slučaj odličnog poljskog korektora Bartoša Kureka, koji je potpisao dvogodišnji ugovor (spekuliše se za sumu od 600 hiljada eura po sezoni) sa Tandersima, ali je ljetos, nekon samo nekoliko dana rada sa ekipom, neočekivano, zatražio raskid ugovora, navodno zbog zdravstvenih problema.

“Situacija sa Kurekom je nešto što je zaista bilo van svih očekivanja. Klub je, naime, sa njim potpisao ugovor u februaru, bili smo u kontaktu svo vrijeme, dogovorili se da nakon Olimpijskih igara u Riju bude 10-ak dana slobodan, da nas sačeka i pridruži se ekipi za vrijeme priprema u Poljskoj. Sa ekipom je proveo pet dana, odigrao dvije utakmice na memorijalnom turniru u Poznanju, i sve je bilo perfektno. A onda je nakon sljedećeg dana saopštio da ima zdravstvenih problema, da želi da se konsultuje sa doktorom poljske reprezentacije. Nakon tog pregleda, doktor je konstatovao da ima napad panike, da mu treba minimum 6-8 nedjelja liječenja sa nesigurnom prognozom da li to može da bude i duže, te da ne bi bilo poželjno da mijenja ambijent u kome jeste".

"Trenutak u kome se to dešavalo bio je krajnje nepovoljan za naš klub, brzo smo shvatili da moramo naći rješenje u novom igraču, tako da smo relativno brzo uspjeli da angažujemo reprezentativca Srbije Dražena Luburića. Nadam se da će nam pomoći u ostvarenju naših ciljeva. U nekim mediima i na portalima čitao sam i neke druge "istine" o razlogu Kurekovog odustajanja. Ja želim da vjerujem u nalaz doktora, a Bartošu želim sve najbolje u daljoj karijeri“, kaže Vuković.

Vukoviću ugovor sa Tandersima ističe po završetku iduće sezone, a Vuković, kako kaže, u ovom trenutku ne zna da li će produžiti ugovor ili promijeniti sredinu.

“Praksa kluba je da sredinom januara ili početkom februara razgovara o produžetku saradnje ili obavještava da ne želi da produži ugovor, tako da sa klubom za sada nijesam razgovarao ništa. Što se tiče nekih drugih destinacija, uglavnom gdje god sam radio, prethodno sam imao pozive za novu saradnju. Za vrijeme boravka u Poljskoj, imao sam i preliminarne razgovore sa jednim renomiranim poljskim klubom. U svakom slučaju, sačekaću još neko vrijeme prije nego donesem bilo koju odluku, jer mislim da vrijeme radi za mene”.

Muška seniorska reprezentacija ni u petom uzastopnom ciklusu kvalifikacija nije uspjela da se plasira na Evropsko prvenstvo, ponovo je zastala u drugoj rundi kvalifikacija.

“Dosta je nezahvalno govoriti o rezultatu, zbog puno razloga i faktora, prvenstveno objektivnih, vjerovatno i subjektivnih. Da ne bih ulazio u detalje, a na osnovu onoga što sam pratio iz medija, činjenica je da dvojica najboljih igrača, Ćaćić i Bojić nijesu bili na velikom dijelu priprema, a sve to svakako mora da se odrazi”.

Vuković je dodao da zna koliko je sada već bivši selektor Slobodan Boškan posvećen i profesionalan u radu.

“Ne sumnjam da je rad bio kvalitetan. Da li je to bilo dovoljno za rezultat, postoje valjane analize onih koji su radili i učestvovali u kompletnom trenažnom procesu”, ističe Vuković.

Ciljevi i zadaci trenerske organizacije su vrlo ambiciozni

Na nedavnoj sjednici Predsjedništva OSCG, Vuković je imenovan za predsjednika Trenerske komisije OSCG.

“Na to mjesto sam, istina, bio imenovan još 2007. godine i tek što je neki rad zaživio izdešavalo se puno nekih stvari o kojima ne bih ovom prilikom. Suštinski, od 2010. do ljeta 2016. nijesam učestvovao u bukvalno nikakvom radu, mislio sam da je i formalno odluka od 2007. preinačena. Ovog ljeta, u razgovoru sa predsjednikom Saveza Pajkovićem prihvatio sam predlog o ponovnom angažovanju. Tokom ljeta smo napravili ono što se moglo napraviti u tom kratkom vremenu. Imali smo dva seminara, jedan po programu FIVB-a, sa FIVB instruktorima, i drugi čija je tema bila adekvatna našem aktuelnom trenutku, sa renomiranim predavačem. Ciljevi i zadaci trenerske organizacije su vrlo ambiciozni. Pravljenje studioznog plana i programa edukacije trenerskog kadra, od seminara pod okrivljem FIVB, do organizacije seminara, sa usko stručnim temama, nabavka stručne literature, slanje naših trenera na seminare i velika takmičenja u inostranstvu, edukacija kroz kampove mladjih uzrasnih kategorija odbojkaša i odbojkašica, saradnja sa fakultetom za fizičku kulturu, i još puno toga.

Na posljednjoj Skupštini OSCG nekoliko trenera je otvoreno izrazilo kritike na rad trenerske organizacije proteklih godina, pa i na račun Veselina Vukovića. Uz ogradu, kako kaže, “da nije baš zahvalno komentarisati ocjene i stavove koje nijes bio u prilici da izvorno čuje”, Vuković je kazao “da u profesionalnom smislu o svima najbolje govore rezultati rada”.

“Bilo bi neophodno čuti činjenice kojima su potkrijepljenje kritike na račun trenerske organizacije i mene kako njenog predsjednika. Jedino bih u tom slučaju čnjenicama bilo primjereno odgovarati. Paušalnost, improvizacija i stavovi, zasnovani na pogrešnim i iskrivljenim motivima, nijesu princip moje komunikacije i rada. A neće biti ni u buducnosti. To ne znači da onih kojima je to legitimacija i jedini poznati način komunikacije nije bilo, nema i neće uvijek biti”, rekao je Vuković.

O Igoru i njegovom radu najbolje govore rezultati

Još prije nego je saopšteno da je Kolaković i zvanično kandidat za novog selektora Crne Gore, trener japanskog JT Tandersa Veselin Vuković, prvi selektor u nezavisnoj državi, nije imao dilemu ko bi trebao da bude novi selektor “crvenih”...

“Na ovo pitanje je baš lako odgovoriti. Sigurno je da bi prioritet Saveza trebao biti Igor. Tu nemam šta da dodam ili oduzmem. O Igoru i njegovom radu najbolje govore rezultati. Tako da moj glas je i biće uvijek “Da”!”, zaključio je Vuković.

Bonus video: