Na državu udarili krojač, ribar, bravar...

Većina uhapšenih na saslušanju kod sudije Bašovića tvrdila je da su u Crnu Goru došli da posjete manastir Ostrog i prisustvuju četničkom okupljanju...
291 pregleda 214 komentar(a)
Hapšenje terorista, Foto: Zoran Đurić
Hapšenje terorista, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.10.2016. 05:58h

Krojač, ribar, keramičari, taksisti, bravar, muzičar, građevinski radnici, vozač, serviser tehničkih uređaja, scenografkinja i doktor kriminalističkih nauka čine kriminalnu bandu koja je navodno htjela da ubija crnogorske građane i uhapsi Mila Đukanovića.

Dvadesetočlana grupa terorista u pokušaju uhapšena je tokom predizborne noći u Podgorici.

Većina uhapšenih na saslušanju kod sudije za istragu Miroslava Bašovića tvrdila je da su u Crnu Goru došli da posjete manastir Ostrog i prisustvuju četničkom okupljanju.

Gotovo su svi ispričali da su članovi Četničkog pokreta i da nemaju veze sa organizovanjem terorističkih napada.

Dragan Maksić sudiji je ispričao da je u Crnu Goru došao na poziv Jova Paskalovića zvanog Čaruga, “vojvode i osnivača Svesrpskog četničkog pokreta”.

“Čaruga mi je rekao da se u Crnoj Gori u nedjelju 16. oktobra održava neki skup četnika i da bi trebalo da pođemo da uveličamo taj skup... U međuvremenu me je zvala Branka Milić i rekla mi da ona hoće da ide, pa smo se dogovorili da idemo vozom”, rekao je Maksić sudiji, piše u rješenju o određivanju pritvora.

Stižu četnici iz Kolašina

Maksić je objasnio i da mu je Čaruga rekao da će u Podgorici biti tribina i da treba da stigne neki odred četnika iz Kolašina.

Prema tom dokumentu Maksić je ispričao da mu je bilo važno da pođe na skup, ali i da je želio da posjeti manastir Ostrog.

Sudiji je objasnio da mu je Čaruga rekao da će ih u Podgorici sačekati Aleksandar Aleksić i Paja iz Zubinog Potoka, kome ne zna ime i prezime.

U rješenju za određivanje pritvora Bašović je napisao da ostali osumnjičeni dolazak u Podgoricu objašnjavaju uglavno turističko - vjerskim razlozima i ne pominju nikakav skup i proslavu u Podgorici... “(Bratislav) Dikić i (Kristina) Hristić naizgled nemaju veze sa ovim grupama, ali iz materijala prikupljenog mjerama tajnog nadzora proizilazi da su povezani sa ovim grupama i drugim licima koja učestvuju u operaciji, od kojih su neka obuhvaćena krivičnom prijavom, a neka ne i da su bili dio jedinstvenog plana da 16. oktobra uveče u Podgorici, preko lica po imenu Pajo (osnovano se sumnja da je to Mirko Velimirović) dođu do oružja, a onda da idu na skup koji bi se nakon završetka izbornog dana odigrao ispred Skupštine i gdje bi se djelovalo u zavisnosti od rezultata izbora koji budu saopšteni”, piše u rješenju.

Prema tužilačkim spisima iz razgovora osumnjičenih prikupljenih prisluškivanjem, uhapšeni razmjenjuju podatke o piću - rakiji za proslavu.

“Osnovano se može pretpostaviti da je rakija u stvari oružje... Pominju se procjene koliko ima policije na ulicama Podgorice i gdje je rezerva crnogorske policije. Pominju se i druga sredstva veze umjesto mobilnih telefona, jer oni ne moraju biti pouzdani pa su bolje motorlice... Pominju se braća koja su doputovala u Crnu Goru iz Novog Sada i Sremske Mitrovice i koji su se smjestili i šetaju po gradu i obilaze da vide šta je i kako je... Saopštavaju se instukcije u smislu - 'vi morate da mirujete sve dok narod ne izađe na ulice'... Kaže se i da će ulaz u Skupštinu biti otvoren da strane parka”...

Sinđelić iz bjekstva poručuje: Milo Đukanović tamo pali marihuanu i piše gluposti

“Ne zanima me šta radite i šta pišete, nemojte da me uznemiravate... Ovo je službeni broj, ako hoćete da naručite majice nije problem, mogu da vam pošaljem”, kazao je juče Aleksandar Sinđelić, prije nego što se novinar “Vijesti” predstavio.

Sinđelić je osumnjičen da je jedan od šefova kriminalne grupe, koja je planirala da napravi haos u Crnoj Gori.

Iz Tužilaštva je saopšteno da je u bjekstvu.

“Dešavanja u Crnoj Gori me ne zanimaju. Ako Đukanović (Milo) tamo pali marihuanu i piše gluposti, to je njegov problem, razumijete. Ta kriminalna opcija tamo što radi uopšte me ne zanima, a za ovo što se dešava po medijima tek ćemo da se tužimo i da vidimo šta će da bude, s obzirom da ja iz Srbije nisam odlazio, niti znam o čemu se radi”, kazao je “Vijestima” sinoć Sinđelić.

Kristinino konspirativno ime je Nikola

Tužilaštvo sumnja da je Beograđanka Kristina Hristić u “terorističkoj grupi” imala konspirativno ime Nikola.

Prema tužilačkim spisima, većina uhapšenih telefonom komunicira sa Nikolom, a iz te komunikacije istražiteljima je “očigledno da je Nikola u stvari Kristina Hristić koja je stalno pored Dikića”.

“Umjesto njega prima poruke i umjesto njega, sa svog mobilnog telefona drugima šalje poruke... Nadimak Nikola sa imenom Kristine Hristić u svojoj odbrani veže i sam Dikić, s tim što tvrdi da joj je on taj nadimak dao iz nekih privatnih razloga, što se za sada ne može prihvatiti, već je očigledno da je to konspirativan nadimak”, piše u rješenju sudije Bašovića.

Bonus video: