Izbjegnite salmonelu uz deset korisnih savjeta

Nemojte da jedete nedovoljno kuvano meso, jaja ili nepasterizovano mlijeko. Jaja uvijek tvrdo skuvajte da biste smanjili rizik od zaraze salmonelom na minimum. Meso dobro skuvajte ili ispecite. Svježe mlijeko skuvajte.
186 pregleda 0 komentar(a)
salmonela, Foto: Shutterstock
salmonela, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.10.2016. 10:16h

Salmonela je bakterija koja uzrokuje opasnu bolest salmonelozu.

Simptomi zaraze uključuju povraćanje, dijareju, temperaturu i abdominalne grčeve.

Najčešće se javljaju u roku od 12 do 72 sata nakon inficiranja bakterijom.

S obzirom na to da se lako širi, važno je pravilno rukovati svježom hranom, a naročito svježim mesom, jajima i svježim voćem i povrćem.

Slamonela se najčešće može pronaći u jajima, sirovom mesu, nepasterizovanom mlijeku, svježem siru, svježem voću i povrću, ali i začinima i orašastim plodovima.

Prenose je i životinje, najčešće reptili (zmije, kornjače, gušteri), žabe, ptice, a ima je i u hrani za kućne ljubimce.

Većina odraslih ljudi se oporavi od ove naporne zaraze u roku od četiri do sedam dana. Ali, ona je izuzetno opasna za bebe, malu djecu, starije ljude i hronične bolesnike.

Salmonela se najčešće prenosi rukama zaražene osobe, međusobnim kontaktom sirove i kuvane hrane, zaraženim kuhinjskim priborom, preko radnih površina u kuhinji ili držanjem hrane u neodgovarajućim uslovima na sobnoj temperaturi.

Da biste izbjegli zarazu, uvijek pazite na ovih 10 stvari:

  1. Važno je gdje držite svježe meso - čuvajte ga u posebnoj posudi na donjim policama u frižideru. Važno je da krv s mesa ne kane na drugu hranu koja bi na taj način mogla da se kontaminira. Neka posuda bude dovoljno široka da vam sveže meso stane u nju i da spriječite bilo kakvo kapanje na okolne površine i hranu.
  2. Stalno čistite površine i sve čime kuvate - Svježe meso, naročito živinu, dobro operite i prosušite prije kuvanja. Sve kuhinjske površine koje ste koristili prilikom pripremanja hrane dobro očistite i isperite. Koristite dvije daske za sječenje - jednu za meso, drugu za povrće. Obije dobro operite deterdžentom, i isperite ih. Posebnu pažnju posvetite daskama na kojima ste sjekli meso. Operite ih ručno, i ako je riječ o plastičnim daskama dodatno i u mašini za pranje posuđa. Drvene daske dobro operite deterdžentom i dobro isperite u vreloj vodi.
  3. Higijena ruku je najvažnija - Redovno perite ruke tokom spremanja hrane. Kad završite s kuvanjem, još jednom dobro operite ruke. Čim završite sa svježim mesom, odmah operite ruke. Nemojte u isto vrijeme da dirate svježe meso i bebe ili malu djecu.
  4. Pazite je li hrana dovoljno termički obrađena - Nemojte da jedete nedovoljno kuvano meso, jaja ili nepasterizovano mlijeko. Jaja uvijek tvrdo skuvajte da biste smanjili rizik od zaraze salmonelom na minimum. Meso dobro skuvajte ili ispecite. Svježe mlijeko skuvajte.
  5. Pazite na prenos između uzroka i rizičnih grupa - Izbjegavajte direktan i indirektan kontakt s reptilima i malom djecom ili hroničnim bolesnicima.
  6. Hrana u restoranu - Ako u restoranu dobijete nedovoljno pečeno meso ili sirovo jaje, ne ustručavajte se da ga vratite. Vaše zdravlje je bitnije od pristojnosti. Meso u sredini mora da bude dobro pečeno ili kuvano, svuda iste, izjednačene boje, a ne ružičasto ili krvavo u sredini.
  7. Naročitu pažnju posvetite jajima - Sirova jaja koja nisu termički obrađena koriste se za tiramisuu, domaći majonez, domaći sladoled, sos hollandaise, cezar salatu i poneki ukrasni krem. Čuvajte se tih jela. Uvijek pitajte da li su u njima korišćena sirova jaja, a ako jesu, pristojno odbijte hranu radi sopstvene bezbjednosti. U nekim restoranima je moguće pronaći tiramisu bez jaja upravo radi bezbjednosti korisnika.
  8. Mala djeca i slatki pilići - Pilići i pačići mogu da prenesu salmonelu u svojim crijevima i izmetom zaraze svoju okolinu pa tako i cijelo svoje tijelo. Tako djeca mogu da se izlože salmoneli samim dodirivanjem životinja.
  9. Spriječite rizik iz voća i povrća - Voće i povrće redovno perite prije upotrebe, a za malu djecu ga ogulite i zatim opet operite i povrće i ruke. Nakon toga očistite prostor na kojem ste gulili i čistili to voće i povrće.
  10. Pravilno skladištenje i korištenje skuvane hrane - Skuvanu hranu stavite u frižider ili zamrznite u toku dva sata nakon kuvanja. Svaki sljedeći put kada budete jeli tu hranu, zagrijte je do vrenja, a potom jedite.

Bonus video: