Usponi i padovi jednog oca

Glumci su akcenat stavili ne toliko na kralja, koliko na oca, njegovu zaslijepljenu ljubav, nemoć, lomove, sunovrat i kraj, na pitanje morala unutar porodice
91 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2018. 16:43h

Šekspirov komad „Kralj Lir”, koji je adaptirao i režirao Diego de Brea, a rađen je u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Sarajeva i Festivala MESS, obilježio je peto veče Međunarodnog festivala glumca Nikšić 2018. Scenografiju za predstavu takođe potpisuje reditelj, kostime Blagoj Micevski, a dramaturgiju Džejna Avdić, dok su uloge povjerene Izudinu Bajroviću, Saneli Pepeljak, Medihi Musliović, Slavenu Vidaku, Vedranu Đekiću i Elmi Juković.

“Kralj Lir”, kako je kazao reditelj Goran Bulajić, moderator okruglog stola, jedno je od planetarno najizvođenijih dramskih djela i to ne bez razloga, jer to je, kako je kazao “ono što zovemo velikom literaturom”.

“U sarajevskom ‘Kralju Liru’ imali smo priliku da vidimo suštinu, ‘isčupano srce’ iz te literature, najbitnije čvorove u semantičkom, saznajnom i filozofskom smislu. U minimalističkoj varijanti konkretan događaj oslonjen na glumce, precizan mizanscenski koordinatan sistem, vrlo simboličan, označen sa redukovanim scenografskim rješenjem, sa potpuno izdvojenom čistom namjerom simbolike zemlje na sceni iz koje smo i u koju ćemo svi, i ono što je najbitnije, i čime se ovaj Festival bavi, je ta glumačka energija i sama gluma”, kazao je Bulajić koji je dao veliki doprinos da nakon odlično izvedenih komada publika sa akterima još dublje uđe u srž predstava, ali i “osvijetli pojedine detalje”.

Glumci su akcenat stavili ne toliko na kralja, koliko na oca, njegovu zaslijepljenu ljubav, nemoć, lomove, sunovrat i kraj, na pitanje morala unutar porodice.

“Izudin Bajrović kao kralja Lir oslonac je i temelj predstave, a svoju ulogu donio je veoma ekspresivno, ne štedeći se i iznio emociju i semantičku dimenziju lika. To je još teže i izazovnije u takvom mizanscenu i okolnostima kada ne igrate na partnera. Mislim da je to rijetko viđen postupak i rijetko ostvarena uloga”, kazao je Bulajić uz napomenu da to što se glumci ni jednom nijesu pogledali na sceni potvrda je da su ušli u “psihološke varijante”, oslanjajući se na emocije i svoju moć.

Bajrović, koji je dominantno i sigurno vladao scenom, kazao je da se trudio da što bolje i uvjerenije publici dočara mitološkog kralja Britanije ali iz pozicije oca, dok Mediha Musliović koja tumači lik kćerke Goneril, istakla je da ono što su izveli na sceni mogu naći “u svojim porodicama, bližim ili daljim, u našoj tradiciji, mentalitetu”. Elma Jauković, koja je bila ubedljiva u ulozi najmlađe kraljeve kćerke, kazala je da je Kordeilja “kontrapunkt dobrote u odnosu na svoje dvije sestre koje ne vole oca, već samo njegovu moć“.

Takmičarski dio 15.po redu Međunarodnog festivala glumca zatvara večeras predstava „Konstelacije”, Ateljea 212 iz Beograda koju je po tekstu Nika Pejna režirala Aleksandra Milavić Dejvis. Tekst je prevela Maja Maletković, asistent režije je Marko Jovičić, scenografkinja Marija Jevtić, kompozitor Božidar Obradinović, a kostime je izabrala rediteljka predstave. U pomenutoj duo drami igraju Uroš Jakovljević i Ana Mandić.

Festival, koji se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Nikšić, završava se sjutra veče kada će najboljima, po ocjeni tročlanog žirija u sastavu Ana Vujošević, Nikola Vasiljević i Blagota Eraković, predsjednik, biti dodijeljene nagrade. Njima u čast biće izvedena predstava Nikšićkog pozorišta “Crna kutija” koju je po tekstu Ane Đorđević režirao Goran Bulajić, dok su uloge povjerene Simu Trebješaninu, Gordani Mićunović, Jovanu Krivokapiću, Anji Drljević, Omaru Bajramspahiću, Mariji Đurić i Nikoli Vasiljeviću.

Galerija

Bonus video: