Ravnogorci na skup, Dikić u manastir

“Vijesti” nezvanično saznaju da je MUP Srbije pokrenuo akciju provjere porodica osumnjičenih, koji su uhapšeni u Crnoj Gori
112 pregleda 112 komentar(a)
Bratislav Dikić, Foto: Filip Roganović
Bratislav Dikić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 19.10.2016. 05:54h

Petoro uhapšenih “terorista” u Crnu Goru stiglo je vozom, nakon što ih je Dragan Maksić (40) pozvao na proslavu Ravnogorskog pokreta.

To je između ostalog saopšteno tokom saslušanja osumnjičenih za pripremanje ubistava crnogorskih građana i hapšenje premijera Mila Đukanovića.

Sagovornik “Vijesti” iz istrage tvrdi da je Maksić pozvanima na proslavu - kada su stigli u Podgoricu, rekao da je skup odložen, nakon čega su svi uhapšeni u hostelu na Željezničkoj stanici.

“To su okupljanja na koja idu u Srbiji. Sada su pozvani na okupljanje u Crnoj Gori, dogovorili se da dođu, sjeli u voz i postali teroristi, iako nemaju nikakva saznanja o tome. To su uglavnom simpatizeri Ravnogorskog pokreta”, rekao je jedan od izvora “Vijesti”.

Prema istim saznanjima, Maksić je prethodno komunicirao sa bivšim komandantom srpske Žandarmerije Bratislavom Dikićem, koga Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči da je organizator kriminalne grupe koja je u Crnoj Gori pripremala terorističke napade.

Dio srpskih medija objavio je da je Dikić uzeo novac, pristajući da glumi teroristu i tako navodno pomogne Đukanovićevom DPS-u da pobijedi na izborima.

Dan nakon hapšenja dvadesetočlane grupe, tužilaštvo je na slobodu pustilo šest.

Većina od 14 osumnjičenih juče je pred istražnim sudijom Miroslavom Bašovićem negirala krivicu.

Dikić je sudiji saopštio da je dan prije izbora automobilom došao u Crnu Goru kao turista.

To je “Vijestima” kazao njegov branilac, advokat Milan Petrović iz Niša.

Rekao je da je nekadašnji srpski specijalac zbog teških, neosnovanih optužbi na njegov račun započeo štrajk glađu i žeđu.

“On je negirao sve optužbe, objasnio da je bio apsolutno u privatnoj posjeti Crnoj Gori, odnosno da je krenuo pod manastir Ostrog na molitvu za izlječenje, jer je teško bolestan. Sve spekulacije vezane za to da je bio ovdje povodom izbora potpuno je demantovao”, kazao je Petrović.

On je rekao da “misli da ne može biti tačno" pisanje srpskih medija koji su objavili da je Dikića angažovao državni vrh Crne Gore.

“On je u jako lošem stanju... Bez obzira na njegovo zdravstveno stanje, hoće da istraje u svemu jer je za njega sve ovo velika nepravda i udarac na njegovu čast i dostojanstvo i sve ono što je godinama radio”.

Advokat tvrdi da Dikić ne poznaje nikoga od 19 uhapšenih osoba: “Sa njima nije imao nikakvu komunikaciju, nikakve veze, tako da je sada neobjašnjivo u kakvoj je vezi sa ostalim osumnjičenima. To su sve ljudi, jednostavno, koji ne mogu biti nikakva lica koja bi se eventualno bavila organizicijom terorističkih akcija”...

Advokat je potom rekao da je njegov klijent Aleksandra Sinđelića vidio “jednom ili dva puta”, ali da nema govora da su dogovarali organizovanje haosa u Crnoj Gori.

Branilac Milana Dušića (59), advokat Branko Anđelić kazao je “Vijestima” da je njegov branjenik negirao krivicu i objasnio da je u subotu 15. oktobra došao da bi prisustvovao okupljanju Ravnogorskog pokreta, na poziv jednog od okrivljenih.

“Rekao je da sa terorističkim napadom nema nikakve veze i da to nije razlog njegovog dolaska. Većinu osumnjičenih ne poznaje i nema nikakve veze sa njima. Ispričao je i da im je prve noći kada je došao u Crnu Goru javljeno da se okupljanje Ravnogorskog pokreta odlaže i da je kupio voznu kartu za nedjelju ujutro da bi se vratio kući”, kazao je on.

Osumnjičenima je sinoć određen 30-dnevni pritvor nakon saslušanja kod istražnog sudije.

Dikiću je juče tokom saslušanja pozlilo. Njega i Sinđelića koji je u bjekstvu, tužilaštvo sumnjiči da su organizatori grupe čiji je zadatak navodno bio da na dan izbora ubijaju građane okupljene ispred Skupštine, uhapse Đukanovića i proglase pobjedu određene političke grupacije.

Tužilštvo još nije saopštilo koja je politička grupacija navodno angažovala “teroriste”, među kojima ima žena i maloljetnika.

Nije pronađeno oružje kojim su ta krivična djela trebalo da se izvrše, kao ni državljani Crne Gore povezani sa njima.

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović kazao je prekjuče da nije zvanično obaviješten o akciji policije i konstatovao da će neko morati javnosti da obrazloži detalje slučaja.

Banović tražio da ga razriješe, jer mu klijent ne vjeruje

Maksićev branilac po službenoj dužnosti, advokat Božina Banović juče je od Specijalnog tužilaštva tražio da ga razriješe dužnosti.

Banović je napisao da razrješenje traži zbog teškog uspostavljanja saradnje sa klijentom i vidnog nepovjerenja u njega.

“Što je dovoljan i objektivan razlog da se imenovanom dodijeli drugi branilac po sopstvenoj dužnosti ili po sopstvenom izboru”, piše u Banovićevoj molbi za razrješenje.

Ćetković rekao da je išao u manastir, jer čeka bebu

“Vijestima” je rečeno da je osumnjičeni Siniša Ćetković u Crnu Goru došao kako bi se "pomolio u manastiru Ostrog, jer čeka bebu”. On je pred sudijom ispričao da je član brojnih pravoslavnih udruženja, ali i udrženja Ravnogorski pokret. Kazao je i da je lošeg imovnog stanja, da u Srbiji živi sa suprugom i troje djece, ali i da od osumnjičenih poznaje Velimirovića i još jednu osobu, površno.

Njegov branilac, advokat Mirko Bogićević kazao je “Vijestima” da je Ćetković negirao optužbe.

"Iz spisa predmeta ne proizilazi osnovana sumnja u odnosu na njega i ne može se izvući jasan zaključak da je osnovano sumnjiv. Nema stvarnih i objektivnih razloga za određivanje pritvora, ali mu je pritvor određen”, kazao je Bogićević.

Bonus video: