Odbrana Vujovića traži izuzeće sudije: Nije mu omogućeno fer suđenje

“Niste postupili po ukidnom rješenju Apelacionog suda”
360 pregleda 1 komentar(a)
Darko Milošević, Foto: Jadranka Ćetković
Darko Milošević, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 18.10.2016. 15:22h

Odbrana Petra Vujovića - jednog od optuženih za ubistvo Zorana Vasovića, zatražila je izuzeće predsjednika vijeća, sudije Vukomira Boškovića zbog sumnji u nepristrasnost.

Odbrana je to zatražila juče u bjelopoljskom Višem sudu, gdje Beranci Darko Milošević i Vujović odgovaraju za teško ubistvo Vasovića i pokušaj ubistvaNikole Vuksanovića i Anđele Obradović. U istom predmetu, Goran Vešović odgovara “samo” za ubistvo Vasovića.

Vujovićev branilac, advokat Lazar Aković, kazao je da njegovom branjeniku tokom postupka nije omogućeno fer i pravično suđenje .

“Niste postupili po ukidnom rješenju Apelacionog suda Crne Gore, a rekonstrukcija, koja je naložena tim rješenjem, urađena je bez prisustva optuženih, svjedoka i branilaca”, kazao je Aković.

Sudija Vukomir Bošković odgovorio je da je u pitanju bila ponovljena rekonstrukcija i da je sud postupio po svim predlozima Apelacionog suda, izuzev eshumacije Vasovića, o kojoj još nije odlučivano.

On je dodao da spisi predmeta nisu upućivani Sudsko-medinskom odboru u Beogradu upravo zbog nalaza vještaka balističara Božidar Bakić.

Na način na koji je obavljena rekonstrukcija, reaogovala je i odbrana Miloševića.

„Izlazak sudije sa dva krimi-tehničara i balističarem Bakićem teško se može nazvati rekonstrukcijom, već je prije izviđaj. Sud je morao pozvati optužene, svjedoke i vještaku predočiti video-snimak dijela događaja”, kazao je Đukanović.

I Vešovićev branilac, advokat Radivoje Šuković, ukazao je na nepostupanje suda po naredbi Apelacionog suda i podsjetio da je u rekonstrukciju, osim stranaka u postupku, trebalo uključiti i svjedoka Borisa Novaka.

Vještak Bakić je istakao da nijedan drugi vještak ne bi uradio drugačiji nalaz.

Bakić je juče zatražio od suda da u nastavku postupka angažuju drugog vještaka balističara, objašnjavajući da to čini iz ličnih razloga.

Trojica Beranaca ukinutom presudom bila su osuđena na ukupno 52 godine zatvora zbog ubistva sugrađanina Zorana Vasovića, 30. decembra 2012. godine.

Bonus video: