Optuženi sindikalci policije: Sve urađeno u skladu sa statutom

Optuženi su dodali i da im je Vratnica rekao na toj sjednici da je Veljović tražio stanove i da je zakonito da ih dobiju, te da su zato glasali za njih
98 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Veljović, Foto: Boris Pejović
Veselin Veljović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.10.2016. 14:36h

Svi optuženi sindikalci policije, kojima se sudi za nesavjestan rad u službi, negirali su izvršenje krivičnog djela, navodeći da je sve urađeno u skladu sa statutom policije i pravilnikom o dodjeli stanova.

Nekadašnjem šefu Sindikata Uprave Policije Dušanu Vratnici i još 24 sindikalca, sudi se zbog optužbi da su 2010. godine, kao članovi Glavnog odbora Sindikata UP, donijeli nezakonite odluke o dodjeli stanova u zgradi Sindikata na Tuškom putu u Podgorici.

Oni su objašnjavali da u tom pravilniku piše da se u specifičnim situacijama stanovi mogu dodjeljivati bez konkursa, a da su to bile upravo te situacije.

Optuženi su pojašnjavali da je dio spornih stanova dodijeljen menadžmentu policije, na pismeni zahtjev tadašnjeg direktora policije Veselina Veljovića, jer oni tada nijesu imali samostalnu sindikalnu organizaciju, iako su uplaćivali novac u stambeni fond, pa nijesu mogli da konkurišu na oglas.

Drugi dio spornih stanova, kako su pojašnjavali, dodijeljen je, takođe jednoglasno, predsjednicima sindikalnih organizacija, koji nijesu imali riješeno stambeno pitanje, a takođe nijesu mogli da konkurišu.

Vratnica je istakao i da on, po statutu, ima obavezu da potpiše sve odluke Glavnog odbora i Predsjedništva sindikata.

“Službenik policije sam 39 godina i teško mi je da se ovdje nalazim za nešto što nijesam napravio”, rekao je Vratnica.

Optuženi su dodali i da im je Vratnica rekao na toj sjednici da je Veljović tražio stanove i da je zakonito da ih dobiju, te da su zato glasali za njih.

Pojašnjeno je da je drugu odluku o dodjeli stanova predsjednicima sindikalnih organizacija predložio optuženi Miladin Bukilić, koji je istakao da bi to uradio opet, te da ti ljudi to nijesu dobili džabe, već su ih platili.

“Ja jesam to predložio, ali nijesam sebi riješio stambeno pitanje tada. Ponosan sam na to što je ovaj sastav sindikata uradio za policiju”, naveo je Bukilić.

Svi su isticali da ne mogu da vjeruju da su se našli na optuženičkoj klupi, te da bi ponovo uradili isto, jer su ubijeđeni da je sve urađeno u skladu sa zakonom i u interesu službenika policije.

Oni su navodili i da oni koji su navodno oštećeni ovim odlukama sindikata, to nijesu, te da je dosta njih kasnije dobilo stanove, da se niko nije žalio na odluke sindikata, niti izrazio stav da je oštećen.

Kako to nijesu tražili ni tužilac Ivan Medojević, ni optuženi, sudija Nenad Vujanović je odlučio da se u nastavku postupka ne saslušavaju svjedoci policajci, među kojima je i Veljović, već da se njihovi iskazi pročitaju na sljedećem pretresu 23. novembra.

Pored Vratnice, sudi se i sadašnjem predsjedniku Sindikata Mladenu Šuškavčeviću, Aleksi Tataru, Zoranu Bubanji, Milanu Vujisiću, Mirku Peruničiću i Baći Baćoviću, Dejanu Živkoviću, Vladanu Radeviću, Nedeljku Bojoviću, Dušku Janjuševiću, Ljiljani Gogić, Željku Obadoviću, Saši Ćetkoviću, Milanu Peruničiću, Radenku Obradoviću, Milovanu Vukoviću,Milovanu Marjanoviću, Milanu Markoviću, Miladinu Bukiliću, Stanku Jokanoviću, Radomanu Jokiću, Veselinu Ćetkoviću, Predragu Šuškavčeviću i Dragoljubu - Bati Dediću.

U međuvremenu je preminuo jedan optuženi Dragomir Bašović.

Da smo htjeli da petljamo, mogli smo promijeniti pravilnik

Većina njih nije željela da odgovara na pitanja suda i tužilaštva, a oni koji su to učinili navodili su da nijesu sumnjali u zakonitost tih odluka, iako nijesu vidjeli ni pisani zahtjev Veljovića, niti im je prije sporne sjednice dostavljen bilo kakav pisani materijal o tome.

Oni su takođe isticali da su imali izuzetnu saradnju sa menadžmentom policije, te da bez njih ne bi ni mogli graditi stanove, da im oni nijesu obezbijedili te placeve po mnogo jeftinijoj cijeni i bez plaćanja komunalija.

“ Da smo htjeli nešto da petljamo, mi smo mogli promijeniti tada pravilnik”, naglasio je Obadović.

Bonus video: