"Javnost obaviještena o hapšenjima uoči izbora, pretpostavka nevinosti da se poštuje"

" Tužilaštvo je javnosti saopštilo informacije koje mogu biti dostupne u ovoj fazi postupka..."
59 pregleda 6 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.10.2016. 14:21h

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, u noći između subote i nedjelje uhapšeno je 20 osoba zbog postojanja sumnje da su izvršila krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju. Nakon saslušanja za 14 osoba je određeno zadržavanje dok je šest osoba pušteno na slobodu. Za 14 osoba koja su zadržana Specijalno državno tužilaštvo je danas sudiji za istragu višeg suda u Podgorici predložilo određivanje pritvora, saopštio je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković

"Osnovana sumnja da su učinjena krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju proizilazi iz prikupljenih podataka i dokaza, iskaza osumnjičenih, oduzetih predmeta, i posebno mjera tajnog nadzora. Tužilaštvo je javnosti saopštilo informacije koje mogu biti dostupne u ovoj fazi postupka, zbog čega podsjećam da je zakonom propisano da državni organi , mediji, javne ličnosti, udruženja građana poštuju pretpostavku nevinosti i da su dužni da svojim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku ne vrijeđaju pravila postupka i načelo sudske nezavisnosti", navodi se u saopštenju Stankovića.

On je podsjetio da je Državno tužilaštvo Crne Gore jedinstven organ "koji se javnosti već obratio putem saopštenja za javnost u nedelju 16. oktobra".

"Takođe vas podsjećam da je saopštenje istog dana postavljeno na sajt Državnog tužilaštva. Istovremeno napominjem da je saopštenje dostavljeno medijima iz kabineta Vrhovnog drzavnog tuzioca uz moju prethodnu, inače, neophodnu saglasnost", zaključuje se.

Bonus video: