Zeri: Srbi uhapšeni u Crnoj Gori opasni i po Kosovo

Sama činjenica da na Kosovu ima takvih osoba zahtijeva povećanje mjera sigurnosti, smatraju stručnjaci za oblast bezbjednosti, navodi list
96 pregleda 16 komentar(a)
Hapšenje, osumnjičeni za terorizam, Foto: Zoran Đurić
Hapšenje, osumnjičeni za terorizam, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.10.2016. 12:27h

Kosovska obavještajna služba ima informacije o Srbima sa Kosova uhapšenim u Crnoj Gori i bez obzira što je Kosovo u opasnosti od njihovog djelovanja, spremna je da zajedno sa policijom preduprijedi svaki oblik provokacija, piše danas prištinski list Zeri.

Bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić je sa još 19 ljudi uhapšen u noći između subote i nedjelje zbog, kako je rečeno iz Tužilaštva, planiranja da preuzme institucije i uhapsi premijer Mila Đukanovića.

"Napad planiran da se dogodi u Crnoj Gori prije dva dana, u koji je bilo uključeno 20 Srba, od toga šest sa sjevera Kosova, alarmirao je ne samo Crnu Goru već i Kosovo. Planiranje takvog napada u susjednoj državi za koji su osumnjičene osobe i sa Kosova uznemirilo je poznavaoce bezbjednosnih pitanja", piše Zeri.

Sama činjenica da na Kosovu ima takvih osoba zahtijeva povećanje mjera sigurnosti, smatraju stručnjaci za oblast bezbjednosti, navodi list.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova nije prihvatilo da da detalje o mjerama koje se preduzimaju, dok su predstavnici Policije Kosova sa sjevera zemlje izjavili da se planirani napad nije odrazio na sjever Kosova.

Međutim predstavnici Kosovske obavještajne agencije kažu da nezavisno od toga da je Kosovo ovim djelovanjem u opasnosti, oni i policija imaju potrebne informacije da zaustave bilo kakvu vrstu provokacija.

Predsjednik parlamentarne komisije za nadgledanje rada Kosovske obavještajne agencije Hadži Šalja je ocijenio uznemiravajućim slučaj najavljenih napada na teritoriji Crne Gore u kome je trebalo da učestvuju i uhapšeni Srbi sa sjevera Kosova.

Šalja je ocijenio da je ta informacija izazvala veliko uznemirenje na Kosovu jer je po njegovoj ocjeni ruski uticaj počeo da se prostire u nekim državama regiona.

"Rusija pokušava da se ubaci putem svojih službi. To je uznemiravajuće ne samo za Kosovo već i za region", kaže Šalja.

Bonus video: