Kroz skulpturu se sve bolje osjeća

Radionicu vajanja u Nikšiću organizuju NVO “Civis diversus” i Kulturni centar “Punkt”
171 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2016. 16:23h

Nikšićki mališani, njih 13, uzrasta od sedam do 11 godina, zahvaljujući NVO “Civis diversus” i Kulturnom centru “Punkt”, dobili su priliku da se druže sa akademskim vajarom Markom Petrovićem Njegošem i pokušaju da “ožive” glinu.

Osmogodišnji Andrej Golubović, učenik trećeg razreda, prvi put je modelirao glinu i odlučio da napravi zdjelu, a unutra jabuku. Kako je kazao, drago mu je što je upoznao nove drugare, ali i što će naučiti nešto novo. Tri godine stariji Danilo Nikolić nije se prvi susreo sa glinom na časovima vajanja.

“Radio sam i ranije i pravio nekog čovječuljka. Sada pravim nosoroga. Nije teško i baš je zanimljivo“, kazao je Danilo.

I Andrijani Tadić se sviđaju časovi vajanja i priznaje da je malo teško, ali dosta zanimljivo.

“Prvi put radim sa glinom. Sama sam se prijavila jer sam gledala kako ljudi prave razne stvari od gline pa sam i ja htjela da pokušam. Možda jednom i budem umjetnica“, kazala je devetogodišnja Andrijana.

Marko Petrović nije krio zadovoljstvo što radi, kako je kazao, sa pretalentovanom djecom.

“Prvi čas nam je poslužio da se upoznamo, da vidim koliko oni mogu, šta vole, šta ih interesuje. Sami su birali šta će da rade i na taj način vidjeću šta kome najbolje leži i onda ćemo se usresrediti na to“, kazao je Petrović.

Časovi vajanja, koji traju tri mjeseca u sklopu projekta “Art restart”, organizuju se subotom u Gradskoj kući, u terminu od 11 do 14 sati.

“Prvo su se začudili kada su vidjeli da prostorija nije pripremljena. Cilj mi je bio da je zajedno pripremimo za rad, razapnemo najlon, sredimo sve detalje, ugnječimo glinu i da onda počnu da rade. Jedino na taj način mogu na pravi način doživjeti vajarstvo“, kazao je Petrović koji je vajarstvo završio na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.

Nastojaće, kako je kazao, da mališanima usadi ljubav prema umjetnosti, ali i da ih nauči da sagledavaju stvari.

“Kroz skulpturu se dosta toga nauči i ljepše se sagledavaju stvari”, kazao je vajar i dodao da je rad sa djecom veoma zahvalan.

Nakon vajanja, za mlade Nikšićane i radionica stripa

U januaru će biti organizovana izložba na kojoj će biti predstavljeni najbolji radovi. Nakon toga slijedi nova radionica. Ovoga puta u pitanju je strip.

“Časove stripa, koji će takođe biti besplatni i isto tako trajati tri mjeseca, držaće umjetnički direktor 'Punkta' Zdravko Delibašić Beli. I ta radionica biće završena izložbom“, kazala je Miljana Peković iz Kulturnog centra “Punkt”. Objasnila je da će osim pomenutih radionica za predstavnike NVO koje se bave kulturom, kao i sve zainteresovane kulturne poslenike, biti organizovan trening o tome kako doći do novca putem donatora, bilo da su u pitanju razni fondovi ili biznis sektor.

Projekat je finansijski podržan od Fonda za aktivno građanstvo, a JU Narodna biblioteka “Njegoš” je ustupila prostor za održavanje radionica.

Galerija

Bonus video: