Uspješno izdanje Besac festa

Filmski program je uključivao kratkometražne i dugometražne filmove koji su dio “takozvane renesanse mladog crnogorskog filma, a koji su imali zapažen festivalski život na festivalima na nekoliko kontinenata”
67 pregleda 0 komentar(a)
Besac fest
Besac fest
Ažurirano: 17.10.2016. 13:51h

Prvi multimedijalni festival Besac Fest uspješno je okončan završnim programom Besac fest arhitektura. Taj program bio je ujedno i uvodni događaj projekta koji će se baviti arhitekturom i kulturnom baštinom Skadarskog jezera.

“Kroz radionice, predavanja i obilazak lokacija, zainteresovani učesnici upoznati su sa namjerama da se ispitaju potencijali i mogućnosti razvoja lokacija na Skadarskom jezeru. U okviru svog kompleksnog jednomjesečnog programa koji se bavio muzikom, književnošću, filmom i arhitekturom, Besac fest je uspio u svojoj namjeri da promoviše prostor istoimene tvrđave iznad Virpazara, ali i okolnih mjesta koja odišu kulturno-istorijskim i turističkim potencijalom, i da izgradi solidnu bazu za buduće programe na ovom prostoru”, kazao je autor i organizator manifestacije Stefan Bošković.

Filmski program je uključivao kratkometražne i dugometražne filmove koji su dio “takozvane renesanse mladog crnogorskog filma, a koji su imali zapažen festivalski život na festivalima na nekoliko kontinenata”.

“Književni program predstavio je na otvaranju festivala jednu od najznačajnijih spisateljica s područja bivše Jugoslavije - Dašu Drndić. U okviru književnog programa odigrao se veoma interesantan razgovor na temu Kako izgleda nezavisno izdavaštvo u regionu danas? Predstavile su se mlade izdavačke kuće, kao i njihovi autori, sa beskompromisnim izdavačkim planovima okrenutim prije svega kvalitetnim domaćim autorima - “Partizanska knjiga” iz Kikinde i iz Crne Gore jedna od najmlađih i najagilnijih kuća “Žuta kornjača” sa autorima Ilijom Đurovićem i Branom Mandićem”, kazao je Bošković.

Muzički program predstavio je nekoliko bendova različitih muzičkih stilova - jazz, savremenu ozbiljnu muziku i surf rock. Na samom otvaranju svirao je hrvatski bend Chui, a dan kasnije i najveće zvijezde ovogodišnjeg festivala - bend iz Siska The Bambi Molesters. Od 17. septembra na tvrđavi su vježbali studenti Muzičke akademije sa Cetinja, u okviru radioničkog programa, koju je vodio Boris Filanovski, jedan od najboljih ruskih kompozitora.

O savremenom stvaralaštvu Crne Gore, regiona i Evrope

Drugi Besac fest, kako je najavio Stefan Bošković, održaće se na ljeto 2017. godine na prostoru potpuno renovirane tvrđave Besac. Već postojećim programskim cjelinama (književnost, film, muzika, arhitektura) biće pridodat radionički i edukativni program. Tvrđava Besac koja se ove godine pozicionirala kao prostor kreativnosti i umjetnosti, sljedeće godine u punom kapacitetu biće posvećena savremenom stvaralaštvu Crne Gore, regiona i Evrope.

Fest se finansirao iz programa Ministarstva turizma i održivog razvoja koji podržava manifestacije koja afirmišu kulturna dobra. Ostali pokrovitelji i prijatelji festivala su Ministarstvo kulture Crne Gore, Kulturni centar Bar, Opština Bar, Udruženje Krokodil i Boka art film www.besac.me.

Bonus video: