Pod lupom policajci koje plaća mafija

Nekoliko visokih policijskih funkcionera pod lupom je tužilaštva, zbog navodne saradnje sa kriminalnim grupama
449 pregleda 14 komentar(a)
Kavački klan, Zlatko Samardžić, Foto: Savo Prelević
Kavački klan, Zlatko Samardžić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.10.2016. 13:39h

Nekoliko visokih policijskih funkcionera pod lupom je tužilaštva, zbog navodne saradnje sa organizovanim kriminalnim grupama.

To je rekao izvor iz bezbjednosnih krugova, pojašnjavajući da je među sumnjivima i inspektor iz Odsjeka za borbu protiv narkotika iz jednog Odjeljenja bezbjednosti na primorju, čije je ime poznato redakciji “Vijesti”.

Prema riječima tog sagovornika tužilaštvo i specijalni istražni tim imaju dovoljno dokaza da uskoro stave lisice na ruke policajcima koji su na platnom spisku mafije, ali i njihovim poslodavcima.

“Nikome od njih neće se isplatiti šurovanje sa kriminalnim grupama, ni povlastice koje su od njih dobijali - novac, skupi automobili, pa čak i stanovi... Nelogično je da policajci sa platom od par stotina eura voze džip od 100.000 eura, i to će morati da objasne veoma brzo”, rekao je isti sagovornik.

On objašnjava da nije usamljen primjer kotorskog pomoćnika komandira Zlatka Samardžića, koji je nedavno uhapšen zbog saradnje sa kavačkim klanom.

“Samardžić nije usamljen primjer u Kotoru, jer je pobjegao dio grupe čije je hapšenje pripremano, a u kojoj je bio i on. Nažalost, onih koji su odabrali da za određene povlastice odaju povjerljive službene informacije kriminalcima, nema samo u Kotoru”, rekao je sagovornik.

Prema saznanjima “Vijesti” dio kotorskih kriminalaca nije dobijao samo povjerljive informacije i podatke kada će policija pretresati njihove kuće, već su dobijali i kopije službenih zabilješki u kojima su pomenuti.

Pomoćnik komandira kotorske policije Zlatko Samardžić prošle sedmice izašao je iz Istražnog zatvora.

On je uhapšen 12. septembra u Kotoru, zbog sumnje da je članovima kavačkog kriminalnog klana odavao povjerljive službene informacije.

Prema saznanjima “Vijesti” nakon hapšenja tužiocima je do tančina ispričao kada je i kako postao član kavačke kriminalne grupe, ali i koje je sve informacije odavao vođama tog klana, zbog čega su oni uvijek bili korak ispred organa gonjenja.

Kada je on uhapšen, policajcima su pobjegli navodni vođa tog klana Slobodan Kašćelan i Kotorani Igor Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić zvani Major i Davor Prelević.

Izvor iz istrage kazao je “Vijestima” da se Samardžić “upleo” u kavački klan zbog prijateljskih odnosa sa sestrom jednog od vođa te kriminalne grupe.

Mjesecima pod mjerama nadzora

Sumnjivi policajci navodno su mjesecima na mjerama tajnog nadzora, tokom kojih su tužioci i njihove kolege iz specijalnog tima mogli da čuju “zanimljive razgovore sa kriminalcima”, tvrdi izvor “Vijesti”.

On je kazao da su istražitelji i prije akcije u kojoj je nedavno uhapšen Samardžić, imali saznanja da neki kotorski policajci rade za mafiju, ali da se čekalo prikupljanje dokaza.

Bonus video: