Katnić: Uhapšeni htjeli da simuliraju napad policije na narod

"Onima koji su na bilo koji način uključeni u ovo poručujem da je pravda krenula i da će biti procesuirani kad se nađu dokazi za to", poručio je Katnić
348 pregleda 0 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: TV Vijesti
Milivoje Katnić, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 20.10.2016. 20:12h

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio je da je Specijalno tužilastvo imalo dokaze da organizovana kriminalna grupa imala u planu da izvrši terorističke radnje u Crnoj Gori 16. oktobra.

On je u emisiji Načisto, koja je uživo emitovana na TV Vijesti kazao i da spisak osumnjičenih nije konačan.

"Imali su za cilj da podrže narod ispred Skupštine i uđu u tu instituciju maskirani u uniforme posebne jedinice Uprave policije da bi predstavili to kao da policija puca na okupljene građane", rekao je Katnić.

"Ova teroristička grupa uz prolivanje nevine krvi građana je htjela da zauzme Skupštinu, zarobi premijera i komanduje Skupštinom", tvrdi Katnić.

On je kazao da je Specijalnom tužilaštvu poznata kriminalna grupa iz Danilovgrada koja je trebalo da pomogne uhapšenima iz Srbije.

"Za sve što govorim imam dokaze", tvrdi Katnić.

On je kazao da prije nego što je uhapšena grupa uspostavljena kontrola nad njima.

"Zaustavili smo da se oružje unese Crnu Goru", rekao je Katnić.

Kazao je i da oružje ne prikazuju jer nijesu dozvolili da ono uđe u Crnu Goru.

"Trebalo je da uđe preko granice sa Albanijom. Oružje je uništeno".

Katnić je kazao da specijalno tužilaštvo radi najbrže što je moguće i da će brzo biti donijeta optužnica.

"Vjerujem da će je sud potvrditi", rekao je Katnić.

Vlada je pozvala nadležne državne organi da u maksimalno kratkom roku predmet otkrivanja i procesuiranja lica za koja postoji osnovana sumnja da su izvršila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju profesionalno dovedu do kraja i time obezbijede zaštitu države Crne Gore i njenih nacionalnih interesa, saopšteno je nakon sjednice.

"Imamo dokaze da su postojali još neki ljudi koji bi zajedno sa uhapšenima napali jedinice policije i vojske", otkrio je Glavni specijalni tužilac.

Tužilaštvo, kako tvrdi, ima dokaze da je Aleksandar Sinđelić organizator grupe "i osoba koja je pripremila oružje i dron".

"Imam dokaze da je napravljen plan da u jednom trenutku bi u Skupštinu ušli neki političari i građani", kazao je Katnić.

Naveo je da su znali da im je bio cilj da eliminišu posebne jedinice.

"Imali su najsavremenija sredstva komunikacije. U toj situaciji nijesmo mogli da rizikujemo da se ovo realizuje, ja sam procijenio da bi to bio ogroman rizik", kazao je Katnić.

On je naveo da je pozvao ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića i upoznao ga sa činjenicama. Katnić je kazao da je Danilović zvao mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Istakao je da je Danilović bio na visini zadatka.

"Ja sam srećna zbog toga jer vjerujem da su se građani okupili da bi bilo žrtava".

Kazao je i da nema saznanja ko su političari za koje je planirano da uđu u Skupštinu.

Istakao je da tužilaštvo tokom izbornog dana nije moglo da prećuti da se priprema državni udar.

"I u ponedjeljak je postojala opasnost od ove grupe, činjenica je da je za nedjelju veče bio planiran užas do sada neviđen", tvrdi Katnić.

"Onima koji su na bilo koji način uključeni u ovo poručujem da je pravda krenula i da će biti procesuirani kad se nađu dokazi za to", poručio je Katnić.

Tvrdi da se sa premijerom Milom Đukanovićem nije čuo.

Saopštio je da je pokrenuta istraga o curenju informacija zbog transkripta razgovora osumnjičenih.

"Transkripti nijesu pouzdani", kazao je Katnić.

Otkrio je da od septembra vodi istragu "o ovom slučaju".

"Mislim da bi zvanični Beograd ovu priču trebalo ozbiljno da shvati".

On je kazao da znaju da osumnjičeni Bratislav Dikić ima određenih zdravstvenih problema.

"Obezbijeđeno mu je liječenje ali ga ta bolest ne sprečava da bude u postupku", rekao je Katnić.

Ponovio je da protiv njega rat vode oni "koji znaju da će pravda doći i do njih".

Kazao je i da je optužnica u slučaju Ramada podignuta protiv jednog lica prije mjesec dana, te da ima novih detalja u slučajevima Carine, Bazar, Duvanski kombinat...

Direktor crnogorske policije Slavko Stojanović na dan održavanja parlamentarnih izbora saopštio je da je tokom noći uhapšeno 20 državljana Srbije, osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam. Tu informaciju je potvrdilo i Tužilaštvo.

Specijalno državno tužilaštvo nakon saslušanja šestoro je pustilo da se brani sa slobode.

Pritvor do 30 dana određen je bivšem šefu srpske Žandarmerije Bratislavu Dikiću (46) kojeg tužilaštvo sumnjiči da je sa Aleksandrom Sinđelićem, koji je u bjesktvu, organizator kriminalne grupe, čiji je zadata navodno bio da na dan izbora ubijaju građane okupljene ispred Skupštine, uhapse Đukanovića i proglase pobjedu određene političke grupacije.

Iza spuških rešetaka istražni sudije poslao je i Beograđanku Kristinu Hristić (39), Novosađanku Branku Milić (58), Beograđanina Milana Dušića (59) zvanog Pacov, Dragana Maksića (50) i Srboljuba Đorđevića (52) iz Bujanovca, koji su nastanjeni u Beogradu, ali i šabčane Aleksandra Čurovića (33), Aleksandra Aleksića (41), Nikolu Đurića (34), Sinišu Ćetkovića (37), Dejana Stanojevića (42) zvanog Gorila, Miloša Aćimovića (26), Ivicu Matića (36) i Perica Andić (39).

Iz tužilaštva još nijesu saopštili za čiji je račun ta grupa navodno trebala da izazove nemire u Podgorici, ali ni gdje je oružje iz kog su trebali da pucaju u građane okupljene ispred Skupštine.

Bonus video: