Pritvor do 72 sata za Dikića i još 13 osumnjičenih, šest lica pušteno na slobodu

Dikić je stari poznanik sa direktorom crnogorske policije Slavkom Stojanovićem
0 komentar(a)
Bratislav Dikić, Foto: Kurir.rs
Bratislav Dikić, Foto: Kurir.rs
Ažurirano: 17.10.2016. 17:15h

Bratislavu Dikiću, bivšem šefu srpske žandarmerije, i za još 13 osumnjičenih određen je pritvor do 72 sata, nakon što su saslušani u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Dikić je u noći između subote i nedjelje uhapšen sa još 19 državljana Srbije, a osumnjičeni su za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam kao i za napad na institucije i hapšenje premijera Mila Đukanovića.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva kazali su da je saslušano 20 osoba koje su uhapšene zbog sumnje da su izvršili krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa krivičnim djelom terorizam.

"Nakon saslušanja za 14 osoba je donijeto rješenje o zadržavanju do 72 sata dok je šest lica pušteno na slobodu. Osnovano se sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, s ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori. Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vrijeme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namjerom da proglase izbornu pobjedu određenih političkih partija", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da se takođe sumnja da je plan kriminalne organizacije bilo hapšenje Đukanovića.

"U toku postupka utvrđeno je da su kriminalnu organizaciju, osim lica koja su lišena slobode, činila i lica na čijoj se identifikaciji i hapšenju i dalje intenzivno radi", zaključuje se u saopštenju.

Dikić je stari poznanik sa direktorom crnogorske policije Slavkom Stojanovićem.

Njihove veze datiraju iz 2010. godine kada je Dikić bio njihov gost u Podgorici i kada je uručio diplome službenicima Posebne jedinice policije. Sve to objavljeno je u zvaničnom listu MUP-a CG u Policijskom glasniku 1. januara te godine.

Bonus video: