NAVODNO SPREMALI HAPŠENJE ĐUKANOVIĆA

Eskadroni smrti ili POLITIČKA IGRA?

Nije pronađeno oružje kojim su ta krivična djela trebala da se izvrše, kao ni državljani Crne Gore povezani sa njima
193 pregleda 102 komentar(a)
hapšenje srpskih državljana, Foto: Zoran Đurić
hapšenje srpskih državljana, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.10.2016. 06:25h

Iz policije i tužilaštva nijesu saopštili za koju političku partiju su radili uhapšeni srpski državljani, koji su navodno namjeravali da ubijaju crnogorske građane i zauzimaju državne institucije.

Nije pronađeno oružje kojim su ta krivična djela trebala da se izvrše, kao ni državljani Crne Gore povezani sa njima.

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović kazao je juče da nije zvanično obaviješten o akciji policije i konstatovao je da će neko morati javnosti da obrazloži detalje slučaja.

U spisima Specijalnog tužilaštva piše da je bivši komandant srpske Žandarmerije Branislav Dikić sa dvadeset naoružanih osoba planirao da puca u građane, policajce i uhapsi premijera Mila Đukanovića.

Dikić i još 19 srpskih državljana uhapšeni su u predizbornoj noći u Podgorici, a policajci tragaju za Aleksandrom Sinđelićem.

U dokumentu tužilaštva navodi se da je krimi organizacija Dikića i Sinđelića to namjeravala kako bi uticali na crnogorsku političku, zakonodavnu i izvršnu vlast. Objašnjava se kako je Sinđelić okupio ekipu i planirao napade: “...I angažovanja drugih lica, koja će u Crnoj Gori, u vrijeme proglašenja rezultata parlamentarnih izbora, uz upotrebu oružja, napasti okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, te potom zauzeti prostorije Skupštine, proglasiti izbornu pobjedu određenih političkih partija i uhapsiti premijera Mila Đukanovića”.

Navodi se da je Dikić trebalo da komanduje “naoružanim licima prilikom zauzimanja Skupštine i drugih državnih institucija”...

Piše i da se Sinđelić više puta sastajao sa nepoznatim osobama, prenosio im uputstva, davao novac i obezbjeđivao oružje, kako bi oni angažovali druge da ostvare zacrtane planove...

U dokumentu stoji da je svako od članova grupe imao jasne zadatke... Da pucaju u građane, prema podacima tužilaštva, trebali su: Vladimir Božović (21), Nikola Đorđević (21), Stefan Velimirović (25), maloljetni G. K, Bojan Kovačević (40), Luka Đorđević (18), Aleksandar Čurović (33), Siniša Ćetković (37), Dejan Stanojević (42), Miloš Aćimović (26) i Perica Andrić (39).

Uhapšeni su i Kristina Hristić (39), Branka Milić (61), Milan Dušić (59), Dragan Maksić (40), Srboljub Đorđević (52), Aleksandar Aleksić (42), Nikola Đurić (34) i Ivica Matić (36). Saslušanje Dikića počelo je nešto poslije 22 sata i do zaključenja ovog broja lista nije završeno.

Danilović je juče nazvao indikativnim činjenicu da je elektronski sistem na granici između Srbije i Crne Gore “pao” u subotu i da kamere nisu zabilježile ko je u periodu od 14.45 do 15.15 sati ušao, odnosno izašao iz države.

“Ključ”: Kažite ko su organizatori, vijesti su uznemirile građane

Iz koalicije “Ključ” tražili su od državnih organa da saopšte ko je nalogodavac i organizator navodnog pokušaja državnog udara.

Konstatovali su da su dramatične vijesti uznemirile građane i na neki način uticale na njihove političke odluke.

„Velika koalicija 'Ključ' zahtijeva od Državnog tužilaštva i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića da prije konačnog proglašenja rezultata izbora, konkretizuju saznanja koja imaju o hapšenju 20 državljana Srbije“, saopštili su.

Tvrde da je involviranost državnih organamogla uticati na izjašnjavanje građana na slobodan izbor.

Front: Hapšenja su jeftina i primitivna propaganda DPS-a

Hapšenje bivšeg komandanta Žandarmerije Srbije i 20 anonimnih osoba predstavlja nastavak neprimjerene kampanje režima, koja poprima karikaturalne obrise histerije, ocijenjeno je iz Demokratskog fronta.

“Nepobitna je činjenica da Bratislava Dikića izuzetno dobro poznaju Veselin Veljović i Beba Popović, i da niko iz opozicije sa Dikićem nikad nije imao bilo kakav kontakt, tako da je logičnije da, ako je ova uhapšena grupa planirala da nekom nešto nažao uradi, prije će biti da je to bilo usmjereno protiv opozicije, nego što im je bio cilj da naude starim prijateljima iz crnogorskog režima“, navodi se u reagovanju.

DF je hapšenje nazvao jeftinom i primitivnom propagandom DPS-a.

Šef policije ignorisao ministra unutrašnjih poslova Danilovića

Danilović je rekao da je tražio sastanak sa direktorom policije, ali da je obaviješten da je Slavko Stojanović na terenu i da ne može da dođe.

“Imam komunikaciju sa određenim državnim organima koja mi omogućava da pratim šta se događa, ali je svakako nedopustivo da čak i na moj poziv - direktor policije ne misli da ministar unutrašnjih poslova treba da zna da su uhapšeni ljudi koji su navodno spremali čak terorističke akcije”, kazao je Danilović.

Rekao je da ga je Stojanović do sada obavještavao čak i o sabraćajnim nesrećama bez tragičnog ishoda...

Premijer Milo Đukanović kazao je juče jedino da su ga državni organi informisali o hapšenju.

Preporučujemo za Vas