Deset najljepših knjižara na svijetu

Ne pretjerujemo kada kažemo da knjižare imaju ogroman značaj u društvu, one su centri zajednica, mjesta sticanja novih saznanja, spomenici književnosti ...
331 pregleda 3 komentar(a)
knjižare (novina)
knjižare (novina)
Ažurirano: 16.10.2016. 16:14h

Kako prodaja knjiga preko interneta raste, knjižare širom svijeta se zatvaraju. A i zašto bi neko napustio udobnost svog kauča sa kojeg jednim klikom može naručiti knjigu koju će mu donijeti na vrata?

Evo zašto: Neke knjižare su toliko lijepe da zbog njih vrijedi izaći iz kuće (ili čak iz zemlje), kako biste ih posjetili čak i ako vam ne treba još jedna knjiga.

Ne pretjerujemo kada kažemo da knjižare imaju ogroman značaj u društvu, one su centri zajednica, mjesta sticanja novih saznanja, spomenici književnosti ...

Prema listi National Geographica, ovo je 10 najljepših knjižara na svijetu.

Knjižara “Knjige Atlantide” na Santoriniju

Grupa prijatelja iz Engleske, Kipra i Sjedinjenih Američkih Država je došla na ideju da osnuje ovu knjižaru na grčkom ostrvu, a ona je vremenom postala pravi simbol područja na kom se nalazi. Prelijepa i popularna knjižara bila je domaćin mnogih književnih večeri, javnih čitanja, kao i festivala filma i hrane.

Kafe-knjižara Cafebrerira el Pendulo u Meksiko Sitiju

Ova prelijepa prodavnica knjiga je veoma prostrana, a krase je viseće police i upečatljivo klatno koje visi s plafona. U njoj se mogu pronaći pretežno izdanja španskih i engleskih izdavača.

Kanadska knjižara “Knjige Manroovih” u Viktoriji

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost Alis Manro je 1963. godine, tačno 50 godina pre nego što je osvojila najviše književno priznaje, otvorila knjižaru sa svojim suprugom Džimom. Manroovi su knjižaru otvorili na mjestu gdje se nekada nalazila banka, a ukrasili su je predivnim tkaninama i jednostavnim bojama.

“Ateneov veliki sjaj”, knjižara u Buenos Ajresu

Argentinska knjižara je čuvena po tome što se u njoj održavaju umjetnički performansi i igraju pozorišni komadi, na šta ukazuju i zanimljiva arhitektonska rješenja. Nakon što zakoračite u ovu prodavnicu knjiga, osjetićete se kao da ste ušli u svijet nekog romana francuskog realizma.

“Pauelov grad knjiga” u Portlandu

Zastava najveće samostalne knjižare na svijetu proteže se ispred čitavog jednog bloka u Portlandu. Ova prodavnica knjiga podijeljena je u sobe, koje su označene posebnim bojama i čuvaju nove i polovne knjige raspoređene po žanrovima. Ona je do sada organizovala veliki broj večeri posvećenih dječijoj kjniževnosti, druženju književnih klubova i mnogih drugih zanimljivih događaja. Štaviše, ljubitelji pisane riječi u Portlandu gotovo svakodnevno istražuju svijet književnosti u ovom malom i toplom kutku.

“Svjetla prerije” u Ajovi

Ajova je grad domaćin čuvene radionice za pisce i predstavlja centar literarnog života u ovom dijelu Sjedinjenih Američkih Država. Jedna od najlepših knjižara u njoj je pravi centar svih književnih dešavanja, pošto se u njoj održava najveći broj promocija novih knjiga koje vodi poznati knjižar Pol Ingram.

Knjižara Šekspir i družina u Parizu

Sa svojom fasadom iz 17. vijeka i rustičnim dekoracijama, ova knjižara nosi šarm prošlih vremena. Ona se može pohvaliti i uzbudljivom istorijom - mnogi pisci su u njoj napravili svoje prve korake, a među njima su Alen Ginsberg, Ričard Rajt, Vilijem Stiron i Langston Hjudžis

“Getruda i Alis”, knjižara u Sidneju

Dvojica prijatelja inspirisana partnerstvom Gertrude Sajn i Alis B. Toklas odlučila su da otvore ovu knjižaru 1998. godine. Gertruda i Alis je udobna knjižara, koja je ujedno i kafić, je simbol čitavog jednog dijela Sidneja.

Knjižara Avant-Garde u Nangkingu

Ova zanimljiva knjižara je nekada bila podzemni parking i sklonište tokom bombardovanja, a danas je najljepša knjižara u Kini. Pored toga što je veoma specifično dizajnirana, ona je prijatna i udobna, pa zaljubljenici u svijet knjiga provode prijatna popodneva čitajući u udobnim foteljama knjižare u Nangkingu.

Knjižara “Kuvanje i Knjiga” u Briselu

Kako samo ime govori, ova knjižara je kombinacija restorana i knjižare i nalazi se u blizini metroa u Briselu. Atmosfera u njoj je zaista posebna, a kupce uglavnom najviše oduševljavaju plafoni ispunjeni knjigama.

Bonus video: