Tužilaštvo: Uhapšeno 20 ljudi, planirali da uhapse Đukanovića

U akciji su učestvovali službenici Uprave policije u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i uz koordinaciju i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva
149 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2016. 19:08h

Direktor crnogorske policije Slavko Stojanović saopštio je da je tokom noći uhapšeno 20 državljana Srbije, osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam. Tu informaciju je potvrdilo i Tužilaštvo. Prema saznanjima "Vijesti", među uhapšenima je Bratislav Dikić, bivši šef srpske žandarmerije.

Policija traga za Aleksandrom Sinđelićem, kojeg nijesu uhapsili u akciji.

Sinđelić je osumnjičen da je sa Bratislavom Dikićem organizovao kriminalnu grupu čiji su članovi uhapšeni u Podgorici na nekoliko lokacija.

"Osnovano se sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, s ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori. Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vrijeme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene gradjane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namjerom da proglase izbornu pobjedu određenih političkih partija. Takođe se sumnja da je plan kriminalne organizacije bilo lišavanje slobode Premijera Crne Gore. S ciljem realizacije navedenog plana organizator grupe, B.D., juče je u ranim jutarnjim časovima došao u Crnu Goru sa namjerom dalje realizacije kriminalnog plana i komandovanja naoružanim licima u namjeri da zauzmu Skupštinu Crne Gore i druge državne institucije. Osumnjičeni su, prema dobijenim uputstvima i kriminalnom planu, privatnim vozilima došli u Podgoricu, gdje su se radi nastavka realizacije kriminalnog plana rasporedili u najmanje tri grupe. Članovi kriminalne organizacije dobijali su uputstva da raspodijele unaprijed pripremljeno oružje radi dalje realizacije kriminalnog plana.Po nalogu Specijalnog državnog tužilastva službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i Uprave policije lišili su slobode organizatora i članove ove kriminalne organizacije u trenutku kada su pošli da provjere unaprijed pripremljeno skriveno skladište i dopremljeno oružje i municiju. U toku postupka utvrđeno je da su kriminalnu organizaciju, osim lica koja su lišena slobode, činila i lica na čijoj se identifikaciji i lišavanju slobode intenzivno radi", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Uhapšeni su:

  • Bratislav Dikić (1970)
  • Kristina Hristić (1977.)
  • Vladimir Božović (1995.)
  • Nikola Đorđević (1995.)
  • Stefan Velimirović (1991.)
  • Goran Kovačević (1999.)
  • Bojan Kovačević (1976.)
  • Luka Đorđević (1998.)
  • Branka Milić (1955.)
  • Milan Dušić (1957.)
  • Dragan Maksić (1976.)
  • Srboljub Đorđević (1964)
  • Aleksandar Čurović (1983)
  • Aleksandar Aleksić (1974)
  • Nikola Đurić (1982.)
  • Siniša Ćetković (1979.)
  • Dejan Stanojević (1974.)
  • Miloš Aćimović (1990.)
  • Ivica Matić (1980.)
  • Perica Andrić (1977.)

Državljani Srbije osumnjičeni za pripremanje terorističkih napada, dovedeni su u zgradu Specijalnog tužilaštva na saslušanje.

Policija traga za jednom osobom.

"Ova lica su osumnjičena da su na teritoriji Crne Gore počinila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam. Oni su, kako se sumnja, ušli u Crnu Goru i imali namjeru da prvo preuzmu automatsko oružje a potom da večeras izvrše napade na instutucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa, ne iskučujući mogućnost napada na visoke državne zvaničnike", saopštio je Slavko Stojanović.

U njegovom saopštenju piše da je 20 državljana Srbije uhapšeno tokom prethodne noći.

U akciji su učestvovali službenici Uprave policije u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i uz koordinaciju i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

"Postupajući shodno operativinim i obavještajnim podacima kojima je policija raspolagala, lišili slobode 20 lica, državljana Republike Srbije, dok se za jednim licem, takođe državljaninom Srbije, traga".

Vranjancu određen pritvor

Vranancu Draganu Matiću (50), sa prebivalištem u Beogradu, određen pritvor, saopštio je njegov branilac po službenoj dužnosti Božina Banović.

Adokat je "Vijestima" kazao da ne smije pričati šta mu je branjenik rekao, ali da je uhapšen u jednom podgoričkom hotelu sa još tri-četiri osobe, među kojima je bila i jedna žena.

"Tužalštvo radi svoj posao, ja ću raditi svoj. Duboko sam ubijeđen da ću pružiti kvalitetnu pravnu pomoć, vjerujem u insitucije sistema Crne Gore da će se tokom izviđajnog postupka dokazati sve ono što tužilaštvo treba da dokaže", kazao je advokat.

On je dodao da mu je njegov branjenik ispričao ko je trebao da ga čeka u Podgorici, gdje i koliko je trebao da boravi, ali advokat to nije želio da otkrije.

Banović nije odgovorio na pitanje "Vijesti" da li je Matić u Crnoj Gori trebao da boravi kao turista ili kao terorista.

Vučić: Nemamo podatke o tome, riječ je o čovjeku koji je penzioner

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nema nikakve podatke o navodnom hapšenju paravojne kriminalne grupe u Crnoj Gori koju, kako je objavljeno, predvodi bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, ocjenivši da je "čudan dan" u kojem se to dešava.

"Mi nemamo nikakve podatke o tome, ministar policije Srbije me je obavijestio. Riječ je o čovjeku koji je penzioner. Čudan mi je dan na koji se to dešava", rekao je Vučić novinarima u Vranjskoj Banji.

On je dodao da će "ostatak komentara" o tome dati sjutra, "kad se izbori u Crnoj Gori završe", da ne bi uticao na njih.

"Za sve ostalo bolje da se ugrizem za jezik tri puta i da prećutim", rekao je.

Stefanović: Srpska policija nema veze sa hapšenjem Dikića

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da srpska policija sigurno nije učestvovala ni na koji način u hapšenju bivšeg šefa srpske Žandarmerije Bratislava Dikića.

Stefanović je rekao da očekuje zvaničnu informaciju Crne Gore povodom hapšenja Dikića, ukoliko je ta informacija tačna.

"Ne, policija sigurno nije učestvovala. MUP ne učestvuije u izvršenju bilo kakvih djela, a, ako je neki državljanin Srbije učestvovao, očekujem informaciju i o tome, pa ćemo vidjeti šta je tačno, ali je sigurno da policija nije učestvovala ni na koji način u tome", rekao je Stefanović novinarima u Bujanovcu.

On je dodao da je tu informaciju čuo iz medija.

"Očekujem neku vrstu zvanične informacije, ako je to tačno, od policije Crne Gore ili da se tužilaštvo oglasi o tom pitanju, do bih to mogao da komentarišem", rekao je Stefanović.

Stefanović je ranije za Tanjug izjavio je da svaki građanin Srbije treba da odgovara ukoliko je počinio neko krivično djelo, ali je ponovo istakao da će se srpska policija obračunati sa crnogorskom mafijom.

"Trenutno nemamo dovoljno informacija o događajima o kojima pišu crnogorski mediji i moramo da sačekamo zvanične informacije državnih organa u Crnoj Gori" rekao je Stefanović Tanjugu.

"Ako je bilo ko od građana Srbije počinio neko krivično delo on za to treba da odgovara, ali mi je drago da naši građani nikoga ne ubijaju u Crnoj Gori i ne obračunavaju se na ulicama Podrgorice, Budve ili nekih drugih gradova" kategoričan je Stefanović.

Ono što je potpuno jasno, dodao je, jeste da ćemo se mi sa crnogorskom mafijom u Srbiji obračunati u potpunosti i nećemo dozvoliti da Beograd i Srbija "budu poligon za njihove obračune i napade na naše građane".

Galerija

Bonus video: