Mark Markes pobjedom u Japanu do titule svjetskog prvaka

61 pregleda 3 komentar(a)
Mark Markes, Foto: Beta/AP
Mark Markes, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.10.2016. 08:14h

Trijumfom na velikoj nagradi Japana, Mark Markes je osvojio treću titulu u najjačoj motociklističkoj klasi. Španac je vođstvo preuzeo u četvrtom krugu i nije ga ispuštao, a na ruku mu je išao podatak da osvajač pol pozicije na Jamahi, Valentino Rosi, zbog bolesti nije mogao da izdrži trku i osustao je u sedmom krugu. Osim Rosija, i njegov klupski drug i branilac titule Horhe Lorenco, koji je bio u borbi za pobjedu skliznuo je sa staze pet krugova prije kraja.

Tako je titula pripala 23-godišnjem vozaču Honde, Markesu, koji je najmlađi u sitoriji došao do tri šampionskla prsetena u najprestižnijoj klasi. Markes pred trku za veliku nagradu Australije narednog vikenda ima neodstižnih 77 poena prednosti. On je osvojio petu titulu u posljednjih sedam godina, jer je po jednom slavio u klasi do 125 kubika i u Moto 2.

Iza Markesa na pobjedničkom postolju našli su se Andrea Dovicijozo na Dukatiju i vozač Suzukija Maverik Vinales. Vinales je obezbijedio četvrto mjesto u generalnom poretku, pošto će vozač Honde Dani Pedrosa zbog loma ključne kosti na treningu za VN Japana, propustiti ostatak šampionata.

Bonus video: