VREMEPLOV: Zaokruživanje

Imajući u vidu činjenicu da u crnogorskim prodavnicama nikada nije bilo dovoljno metalnih novčića od 5 i 10 pfeniga, a oni od jednog feniga ni kad nijesu ni bili u opticaju, može se očekivati da će i cijene koje su u evrima izražene u nekim fantastičnim decimalama morati pretrpjeti izmjene
0 komentar(a)
novine, Foto: Shutterstock.com
novine, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.10.2016. 09:12h

Podgorički trgovci su, izgleda, neozbiljno shvatili Uredbu Vlade o obaveznom iskazivanju dvojnih cijena, jer su građani samo u rijetkim maloprodajnim objektima mogli da kupe artikle na kojima su cijene bile istaknute u markama i u evrima.

Do zabune je došlo, jer većina trgovaca tvrdi da nijesu imali jasna upustva, pa se nijesu ni snašli u ispisivanju cijena. Koristeći zvaničan kurs 1 evro za 1,95583 marke cijene u evrima su imale i po nekoliko decimala. Ukoliko bi takve cijene ostale, kusur bi se morao vraćati u apoenima manjim od jednog centa (stoti dio evra).

Imajući u vidu činjenicu da u crnogorskim prodavnicama nikada nije bilo dovoljno metalnih novčića od 5 i 10 pfeniga, a oni od jednog feniga ni kad nijesu ni bili u opticaju, može se očekivati da će i cijene koje su u evrima izražene u nekim fantastičnim decimalama morati pretrpjeti izmjene. Vjerovatno će to "zaokruživanje" kao i u zemljama Evropske unije bi ti na štetu kupaca ili trgovaca. Neki vlasnici prodavnica već su počeli da "zaokružuju" u svoju korist.

Cijenu u markama dijelili sa dva, jer je tako "mnogo lakše raditi". Time su, već u "edukativnoj fazi", cijene porasle za dva procenta.

Bonus video: