Otvaranje manifestacije predstavljanjem austrijskog časopisa “Lichtungen” u KIC-u

“Riječ je o karikaturama koje duhovito osvjetljavaju neugodne aspekate savremenog života i omogućavaju publici urbanog ambijenta humorno sagledavanje odnosa pacijenta i terapeuta”
0 komentar(a)
dani Austrije, Foto: Svetlana Mandić
dani Austrije, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.10.2016. 12:45h

U KIC-u “Budo Tomović” večeras će, sa početkom u 19 časova, predstavljanjem austrijskog časopisa “Lichtungen” (Lihtungen) biti otvorena manifestacija Dani Austrije u Crnoj Gori”.

Veče, čija je tema nova crnogorska književnost, otvoriće austrijski ambasador u Crnoj Gori Johan Frelih, a biće prisutan i urednik časopisa “Lichtungen, Markus Jaroška. Andrej Nikolaidis i austrijska književnica i saradnica časopisa Andrea Štift Laube čitaće odlomke iz svojih djela, dok će o izboru iz nove crnogorske književnosti govoriti urednica izbora Jelena Knežević.

U takozvanoj „crnogorskoj“ svesci časopisa, koja je ljetos promovisana u Gracu, na 62 strane objavljeni su prevedeni tekstovi 11 crnogorskih autora.

Manifestacija se nastavlja u ponedjeljak gdje će na Filološkom fakultetu u Nikšiću uvodno predavanje za studente održati austrijski ambasador, nakon čega će biti predstavljeni programi stipendiranja i modeli studiranja u Austriji. Toga dana u galeriji “Ilija Šobajić”, u Dvorcu kralja Nikole, biće otvorena izložba karikatura iz časopisa Njujorker, (The New Yorker) posvećena Frojdu i psihoanalizi. Na otvaranju izložbe, nazvane „Na kauču“,o Frojdu govoriti dr Jelena Mašnić, sa Studijskog programa za psihologiju Filozofskog fakulteta u Nikšiću

“Riječ je o karikaturama koje duhovito osvjetljavaju neugodne aspekate savremenog života i omogućavaju publici urbanog ambijenta humorno sagledavanje odnosa pacijenta i terapeuta”, stoji u saopštenju za javnost.

U okviru manifestacije u amfiteatru Filološkog fakulteta u Nikšiću, u utorak i srijedu, biće prikazana i dva austrijska filma – “Dolina tame”, snimljen je po istoimenom romanu Tomasa Vilmena i bio je 2014. godine austrijski kandidat za Oskara, i komedija “Super-ego i ti”.

U okviru Dana Austrije prof. Renate Fajstauer sa Univerziteta u Beču biće gost Filološkog fakulteta i studentima germanistike održaće dvodnevnu radionicu iz oblasti metodike njemačkog jezika.

Manifestaciju “Dani Austrije u Crnoj Gori”, koja se četvrti put zaredom održava, organizuju Studijski program za njemački jezik i književnost Filološkog fakulteta i Austrijska ambasada u Crnoj Gori, uz podršku Ministarstva kulture, Humboltovog društva za njemačko-crnogorsku kulturnu saradnju, KIC-а „Budo Tomović“a, JU „Muzeji i galerije“ Nikšić i Studijskog programa za psihologiju Filozofskog fakulteta.

Bonus video: