Glamočakove skulpture u francuskom filmu „Javni trg”

“Ne krijem da mi je zadovoljstvo da se moji radovi putem filma predstave širokoj publici i kada vam se jave poznanici sa viješću da su ih vidijeli u filmu”, kaže Glamočak za “Vijesti”
0 komentar(a)
javni trg, Foto: Printscreen
javni trg, Foto: Printscreen
Ažurirano: 06.12.2018. 09:59h

Poslije gotovo sedmomjesečnog prikazivanja, bioskopske sale u Francuskoj su sa repertoara skinule film ‘La place poubliq’. Fim “Javni trg” realizovan je u saradnji filmskog para - rediteljke i glumice Agnes Jouai i njenog partnera i glumca Žan-Pjera Bacrija.

Radnja ovog filma, po žanru komedije, odvija se u privatnom parku i vili gdije se kroz priču filma ovaj filmski par zabavlja ismijavajući slavu postignutu preko društvenih mreža. U prostoru u kome se odvija radnja, kao dio enterijera, izložene su skulpture Zlatka Glamočaka. Za 34 godine ovaj čuveni par snimio je 32 filma koja je vidjelo oko 40 miliona gledalaca; nagrađeni su sa 11 Cezara, pet Molijera i petnaestak drugih nagrada. Film Agnes Jaoui je 2000. godine bio nominovan za Oskara za najbolji inostrani film dok je Agnes Jouai sa šest Cezara najnagrađivanija ženska osoba iz svijeta filma u Francuskoj. Skulpture koje čine dio scenskog dekora filma dolaze iz kolekcije poslovnog čovjeka, otkupljene još 2002. godine i Glamocak ističe da je vezu sa ovim švajcarskim kolekcionarom izgubio 2006. i da su je poslije više od deset godina, zahvaljujući i ovom filmu, ponovo obnovili.

“Ne krijem da mi je zadovoljstvo da se moji radovi putem filma predstave širokoj publici i kada vam se jave poznanici sa viješću da su ih vidijeli u filmu”, kaže Glamočak za “Vijesti”. Ističe da je imu je čast da je na preko filma “Javni trg” povezan sa ikonama francuske savremene kinematografije. O filmu “Javni trg” je u francuskoj štampi objavljeno je gotovo 200 novinskih tekstova a kritiku su objavljene i u prestižnim dnevnim novinama - od “Monda”, “Figaroa”, “Parisiena” itd. Inace ovo je drugi film u kome su prikazani radovi Zlatka Glamočaka. Prvi je film Dominika Kabrera koji je na Berlinskom festivalu bio nagrađen nagradom za ekumenizam.

Bonus video: