Novi Sad evropska prijestonica kulture 2021. godine

Ovo počasno zvanje sve više se povezuje sa povoljnim privrednim i društvenim ishodima koji nastaju sa oživljavanjem kulturnog života i svih djelatnosti koje su sa tim povezane kao što su turizam, ugostiteljstvo, usluge i saobraćaj
1 komentar(a)
Novi Sad, Foto: Shutterstock
Novi Sad, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.10.2016. 17:03h

Novi Sad proglašen je za evropsku prijestonicu kulture 2021. godine, objavio je Mondo.

Novosadski tim je svojim projektom za sobom ostavio tim iz Herceg Novog, sa kojim se nadmetao do samog finala, a uz Novi Sad, prijestonica kulture 2021. godine biće Temišvar, kao i jedan grad iz Grčke koji će biti proglašen u novembru.

Evropska prijestonica kulture naziv, koji dobija jedan ili nekoliko gradova u razdoblju od jedne godine, u toku koje predstavljaju kulturni život i domete gradske kulture. Ali i koristi kao način oživljavanja kulturnog i svekolikog života u gradu. Projekat je i šansa za ekspanzivan razvoj kulture, obrazovanja, turizma, ekonomije, infrastrukture, sporta i predstavlja veliki potencijal za privlačenje stranih investitora.

Ovo počasno zvanje sve više se povezuje sa povoljnim privrednim i društvenim ishodima koji nastaju sa oživljavanjem kulturnog života i svih djelatnosti koje su sa tim povezane kao što su turizam, ugostiteljstvo, usluge i saobraćaj.

Od osnivanja 1985. godine do danas 52 grada podnijelo je prestižnu titulu, a sada su prvi put zemlje van Evropske unije dobile priliku da se kandiduju za Evropsku prijestonicu kulture.

Bonus video: