Evropska prijestonica kulture Herceg Novi 2021: Danas odluka u Briselu

Kroz ovaj projekat ostvruje se nekoliko strateških ciljeva, a između ostalog stvara održivi kulturni sistem i uvode standardi EU
72 pregleda 0 komentar(a)
EPK Brisel, Foto: Slavica Kosić
EPK Brisel, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.10.2016. 13:30h

Da li će Herceg Novi biti Evropska prijestonica kulture 2021 godine biće saopšteno danas u 18 sati u Briselu.

Podsjećamo da je Evropska prestonica kulture naziv, koji dobija jedan ili nekoliko gradova u razdoblju od jedne godine, u toku koje predstavljaju kulturni život i domete gradske culture. Ali i koristi kao način oživljavanja kulturnog i svekolikog života u gradu. Projekat je i šansa za ekspanzivan razvoj kulture, obrazovanja, turizma, ekonomije, infrastrukture, sporta i predstavlja veliki potencijal za privlačenje stranih investitora.

Ovo počasno zvanje sve više se povezuje sa povoljnim privrednim i društvenim ishodima koji nastaju sa oživljavanjem kulturnog života i svih djelatnosti koje su sa tim povezane kao što su turizam, ugostiteljstvo, usluge i saobraćaj.

Osnovni koncept projekta pod nazivom Frenemies bavi se temama naše zajedničke prošlosti, sukobima i tragedijom koja je zahvatila područje našeg regiona. Suočavanjem sa prošlošću, gradimo budućnost kroz pomirenje i regionalnu saradnju.

Od osnivanja 1985. godine do danas 52 grada podnijelo je prestižnu titulu, a sada su prvi put zemlje van Evropske unije dobile priliku da se kandiduju za Evropsku prijestonicu kulture.

Uz Herceg Novi kandidat je i Novi Sad.

Kroz ovaj projekat ostvruje se nekoliko strateških ciljeva, a između ostalog stvara održivi kulturni sistem i uvode standardi EU.

Pred članovima žirija Evropske komisije projekat će “braniti” tim koji predvodi predsjednica Opštine Nataša Aćimović. Uz sekretarku za kulturu Tamaru Lepetić, u timu je i savjetnica predsjednice i koordinatorka projekta Nataša Martić.

Predstavnici ekipe koji su uključeni u projekat su: arhitekte Vuk Čvoro i Srđan Marlović, Kristina Milatović i Jana Mračević ispred NVO sektora i Nebojša Mandić, zadužen za komunikacije. Delegaciju će činiti i članovi ekspertskog tima Aleksandar Peković i Marko Maršičević, te poznati kreativci iz regiona koji naš grad osjećaju kao svoj – programska direktorka Biljana Srbljanović, arhitektinja Dijana Vučinić i Darko Brlek.

Bonus video: