Bivši inspektor na sudu branio školu od djece

Anđić je prokomentarisao da je on čovjek iz struke i da mu je bilo vrlo lako da u jednom danu izvrši i nadzor u školi i u Čanju
381 pregleda 7 komentar(a)
Miomir Anđić, Foto: Zoran Đurić
Miomir Anđić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.10.2016. 05:50h

Bivši prosvjetni inspektor Miomir Anđić rekao je da nije utvrdio da je Osnovna škola “Vladimir Nazor” napravila propuste u organizovanju Škole u prirodi, kada su se prije pet godina otrovala djeca u vili “Lara” u Čanju. To je naveo svjedočeći u postupku u kome roditelji 100 djece traže odštetu od države, škole, vlasnika vile Vasilija Gvozdenovića i njegove firme.

Sadašnji savjetnik u Ministarstvu prosvjete kazao je i da nije tačno ono što su roditelji tvrdili tada - da je smještaj u vili bio katastrofalan, jer je utvrdio da su sobe bile moderno opremljene i da je svaka imala kupatilo.

On je naveo i da je iz medicinske dokumentacije djece ustanovljeno da od 101 učenika koji su pokrenuli postupak pred sudom, 32 nije odsustvovalo s nastave od 24. maja te godine...

“Dvadeset jedno je odsustvovalo samo dan, dva, svi medicinski izvještaji su izdavani od istog doktora, a neki su izdavani i po 15 dana nakon spornog događaja, a pojedini i prije odlaska djece u Čanj”, naveo je bivši inspektor.

Advokatica Nataša Deletić prigovorila je njegovom iskazu, navodeći da je iz njega jasno da se Anđić nije objektivno bavio propustima škole...

Ona je dodala i da je potpuno normalno da djeca imaju medicinsku dokumentaciju od istog doktora, jer je svima isto prebivalište i žive u komšiluku.

Roditelj jednog djeteta Željko Sekulović upitao je Anđića da li zna da su i on i direktor škole prekršili Zakon o zaštiti podataka time što su pregledali medicinsku dokumentaciju učenika.

Na njegovo pitanje da objasni zašto je uopšte gledao tu dokumentaciju, Anđić je naveo da mu je bila potrebna radi utvrđivanja eventualne odgovornosti škole.

“Inspektor je postupao van zakonskih ovlašćenja, nadzor je obavljen neprimjereno brzo za takav slučaj, a trajao je samo sat vremena u objektu u kome su se djeca potrovala”, istakao je Sekulović.

Anđić je prokomentarisao da je on čovjek iz struke i da mu je bilo vrlo lako da u jednom danu izvrši i nadzor u školi i u Čanju.

Suđenje se nastavlja 2. decembra.

Bonus video: