SDMCG: Krivična prijava protiv Šegrta i Jočića

Krivičnu prijavu je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici (ODT) podnio advokat Boris Vujović
73 pregleda 3 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Vesko Belojević
Budimir Šegrt, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 12.10.2016. 13:06h

Sindikat doktora medicine Crne Gore (SDMCG) podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika Ljekarske Komore Crne Gore (LjKCG), Đoka Jočića i ministra zdravlja, Budimira Šegrta zbog, kako je saopšteno, zloupotrebe službenog položaja, nesavjestnog rada u službi i protivzakonitog uticaja.

Krivičnu prijavu je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici (ODT) podnio advokat Boris Vujović.

SDMCG zatražio je ranije od Ministarstva zdravlja i direktora javnih zdrastvenih ustanova (JZU) da budu održani izbori za delegata Skupštine LjKCG.

"Izbori koji su predviđeni članom 17 Statuta LjKCG, kako su kazali, nijesu održani od kako je ova organizacija osnovana, to jest od 1996 godine do danas", saopštili su iz Sindikata.

Kako su naveli, predsjednik LJKCG od osnivanja do podnošenaja prijave je Jočić i nikad ni jedan doktor medicine zaposlen na teritoriji Crne Gore nije glasao za člana Skupštine LjKCG, niti se kandidovao za to mjesto.

"Ovakvim postupanjem, odnosno nepostupanjem, Jočić je protivpravno iskoristio svoj položaj i ovlašćenja, na način što je prekšio odredbe Statuta LjKCG, jer nije ukazao na statutarnu i zakonitu obavezu za raspisivanjem i sprovođem izbora za članove Skupštine, a bio je kao ovlašćeno lice dužan na preduzimanje pomenutih radnji", kaže se u reagovanju.

Ocjenjuje se da je na taj način teže povrijedio prava doktora medicine, uskraćujući im pravo da biraju i da budu birani za i na mjesto člana Skupštine.

Kako su istakli, Jočić je znao i morao znati da se u Javnim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori nikad za vrijeme njegovih mandata (20 godina), nijesu održali izbori za članove Skupštine LjKCG.

"Prvo prijavljeni Jočić, je dakle svjesno pristajao na činjenicu da Skuština koja je njega postavljala na mjesto Prdsjednika komore, nikad nije izabrana od članova LjKCG, pa je takvim nesavjesnim postupanjem počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi", kazali su iz SDMCG.

Kako su saopštili, mandat organa LjKCG traje četiri godine, a poslednji put su konstituisani 28. januara 2011. godine, bez održanih izbora.

Iz SDMCG pojašnjavaju da su, shodno Statutu LjKCG, organi morali biti ponovo birani 28. januara 2015 godine.

"Svi organi LjKCG su zadržali mandat i nakon isteka roka od četiri godine. Ovu činjenicu je potvrdio i Jočić, kao i drugo prijavljeni,ministar zdravlja Budimir Šegrt", rekli su iz Sindikata.

Iz te organizacije su naglasili da ne postoji ni jedna zakonska norma koja dozvoljava da se mandat organa LjKCG produži.

"Jočić za vrijeme za koje mu je istekao mandat ,a to je već skoro dvije godine nezakonito prima novčana sredstava po osnovu funkcije predsjednika LjKCG. Takođe nezakonito raspolaže novčanim sredstvima LjKCG, obzirom na činjenicu da mu je mandat istekao", saopštili su iz Sindikata.

Kako su ukazali, Zakonom o zdrvastvenoj zaštiti nadzor nad zakonitošću rada LjKCG i kontrolu vršenja prenesenih poslova vrši Ministarstvo, a ministar je dužan da po saznanju za postojanje nezakonitosti u radu Komore preduzme zakonske mjere.

"Nesporno je da je Šegrt znao za nezakonito produženje mandata organa LjKCG, a to potvrđuje i odgovor na poslaničko pitanje od 30. maja u kom se navodi da je neracionalno bilo utvrđivati novi mandat za Predsjednika komore i njene organe, dok se ne usvoji novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti", naveli su iz Sindikata.

Kako su kazali, Šegrt umjesto da spriječi nezakonit rad LjKCG , što je njegova zakonska obaveza, nalazi da je iracionalno poštovati zakonske odrebe.

Iz Sindikata su podsjetili da novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti usvojen 15. janura.

"Jasno je da izgovor koji je drugo prijavljeni koristio, iako pravno apsurdan, kao razlog zbog kojeg dopušta nezakonit rad LjKCG i nije tačan, imajući u vidu da je prošlo devet mjeseci od kako je usvojen novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti", ocijenili su iz Sindikata.

Prema njihovim riječima, jasno je da je Šegrt znao da je rad LjKCG nezakonit, što je, kako su rekli, i sam priznao.

"Međutim ne samo da je znao za pomenutu nezakonitost već ju je i javno podržao, odnosno htio i dozvolio izvršenje krivičnog djela koje je mogao da spriječi , a koje je počinio Jočić", naveli su iz SDMCG.

Prema njihovim riječima, navedinim postupanjem, odnosno nepostupanjem, Šegrt je počinio krivična djela zloupotreba službenog položaja, nesavjestan rad u službi i krivično djelo protivzakoniti uticaj.

Bonus video: