Sporne i nekretnine koje je navodni član kavačkog klana kupio od Kežmana

Sud blokirao četiri poslovna prostora navodnog pripadnika kavačke kriminalne grupe Igora Andrića u podgoričkoj zgradi Vektra
691 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Vektra, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Zgrada Vektra, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.12.2018. 16:44h

Viši sud blokirao je četiri poslovna prostora navodnog pripadnika kavačke kriminalne grupe Igora Andrića jer istražitelji Specijalnog tužilaštva sumnjaju da su kupljeni novcem stečenim kriminalom.

Vrijednu imovinu u prizemlju zgrade Vektra u Podgorici, Andrić je kupio od bivšeg fudbalera, danas menadžera - Mateje Kežmana.

Kežman koji je, prema navodima srpskih medija, pod istragom međunarodnih istražitelja zbog sumnje da je bio dio grupe koja je, malverzacijama prilikom transfera fudbalera u Belgiji oprala 30 miliona eura, prodao je prije tri godine četiri poslovna prostora od po 40 kvadrata.

Na zahtjev tima na čijem se čelu nalazi Milivoje Katnić, Viši sud je početkom novembra donio privremenu mjeru zabrane raspolaganja i korišćenja milionski vrijedne imovine kavačke grupe kojom šefuje Slobodan Kašćelan.

Pod blokadom države našlo se na desetine stanova, kuća, zemljišnih parcela i pokretna imovina od Kotora do Podgorice, koju je, kako sumnjaju finansijski istražitelji, jedna od najjačih kriminalnih grupa u regionu stekla novcem stečenim od prodaje narkotika, reketiranjem.

U jednoj od najvećih međunarodnih policijskih akcija zbog malverzacija u fudbalu, iza rešetaka su se nedavno našla dvojica navodno najbližih Kežmanovih saradnika - Uroš Janković koji je uhapšen u Beogradu i Dejan Veljković kome su lisice na ruke stavljene u Belgiji.

Prema navodima brojnih medija, njih trojica su članovi menadžerskog tima koji je vodio transfer danas jednog od najtraženijih fudbalera Sergeja Milinkovića-Savića, koji je iz FK “Vojvodina” prešao u belgijski “Genk”.

Akciju protiv grupe koja se sumnjiči za malverzacije sa transferima, namještanjima utakmica i pranjem para, pokrenula je Belgija pod šifrovanim imenom “Čiste ruke“, a u njoj učestvuju i srpska BIA i Specijalno tužilaštvo.

Navodno se sumnja da je u tim poslovima “oprano” najmanje 30 miliona eura i da bi sljedeći na meti policije mogao da se nađe Kežman.

Prema navodima belgijskih medija, Veljković je uhapšen u grupi sa 29 fudbalskih menadžera, sudija, trenera, funkcionera klubova i novinara u toj državi. Istovremeno, Belgija je od srpskog pravosuđa tražila hapšenje Jankovića, crnogorskog državljanina kome je određen ekstradicioni pritvor.

Protiv Andrića se pred Vijećem sudije Višeg suda Dragoja Jovića vodi krivični postupak, kojim se 15 pripadnika kavačke grupe terete za reketiranje, pranje novca, prodaju droge, davanje mita… Grupu je, prema sumnjama istražitelja, predvodio Kašćelan koji je u bjekstvu i njegovi saradnici Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar i Igor Đurišić i Davor Prelević.

Na optuženičkoj klupi su Kotorani Goran Ljubatović, Nikola i Igor Andrić, Tripo Moškov, Stefan Brnović i Aleksandra Bogdanović, Podgoričanin Đerđ Camaj, policijski inspektor Zlatko Samardžić i Ilija Dedović.

Andrić je na jednom od suđenja kazao da kao pomorac godišnje zarađuje stotinu hiljada eura i da nije imao potrebe da se bavi kriminalom.

Apelacioni sud je ukinuo mjeru kojom je Andriću bilo zabranjeno da napušta Kotor.

Bonus video: