NASTAVLJENO ROČIŠTE ZA POTVRĐIVANJE OPTUŽNICE ZBOG UBISTVA NIKOLE BOJOVIĆA

Šaranović: U mojim razgovorima nema ničeg kriminalnog

"Ne postoje kriminalni razgovori, ne postoji moja veza sa Milošem Vojinovićem, Slavišom Novakovićem, Goranom Bojanićem, Strahinjom Stojanovićem, Urošem Mišićem, dok sadržaj mojih razgovora sa Koljenšićem nema kriminalnih komponenti. Isto tako i sa Delibašićem", kazao je Šaranović.
154 pregleda 0 komentar(a)
Presuda, suđenje
Presuda, suđenje
Ažurirano: 11.10.2016. 16:52h

U Višem sudu u Podgorici danas je nastavljeno ročište za potvrđivanje optužnice protiv Slobodana Šaranovića i Ratka Koljenšića, zbog podstrekavanja i pomaganja u ubistvu Nikole Bojovića u Beogradu, brata Luke Bojoviću.

Analizu i dokaze dao je optuženi Slobodan Šaranović u višesatnom obraćanju sudskom vijeću kojim predsjedava sudija Boris Savić.

"Niko me ne može uplašiti jer ja ovdje nijesam ni zbog njega - tužioca, ni zbog vas - suda, već sam ovdje zbog javnosti jer treba da se sačuva tom CD-u da ja nijesam nikakav kriminalac" naglasio je Šaranović. Dodao je da je najveći broj predloženih dokaza nemaju sa njim dodirnih tačaka, te da se ne odnose na njega.

"Tužilac napabirči nekakvu optužnicu i onda ja moram da izvodim dokaze. A to je jamski rad, treba sati i sati da se radi", smatra on. Ponovio je kao i prvog dana ročišta da nema materijanih dokaza da je organizovao kriminalnu grupu, da ne postoje svjedoci koji to mogu potvrditi, te da u telefonskim razgovorima koje je vodio sa Koljenšićem i Milošem Delibašićem nema kriminalnih elemenata.

"Nijedna od ovdje navedenih inkriminacija nije podržana nijednim iskazom kredibilnog svjedoka", smatra on. Šaranović je istakao da tužilac nije precizirao kome se tačno stavlja na teret da je obezbjedio 150.000 eura za potrebe kriminalne grupe. Naveo je da u optužnici nije imenom i prezimenom označena osoba koja je planirala ubistvo Filipa Koraća, kao ni da li je to učinila jedna, dvije ili tri osobe.

"Nije jasno ni ko je planirao da se ubije Saša Cvetanović. Ako su to pripadnici kriminalne grupe zašto tužilac ne navodi njihova imena", zapitao se Šaranović. Od tužioca Željka Tomkovića zatražio je da objasni dio optužnice gdje se navodi da je podstrekao Koljenšića da sa Cvetanovićem ubije Nikolu Bojovića za 30.000 eura.

"Potrebno je da se razjasni ovo konfuzno izjašnjenje tužioca. Zbog čega se tužilac opredjeljuje da je Šaranović obećao 30.000 eura", kazao je Šaranović. Pojasnio je da je tužilac postavio taj iznos, oslanjajući se na iskaz Miloša Vojinovića i podsjetio da je Vojinović u nekoliko svojih iskaza mijenjao iznose koje je navodno on obećao za likvidaciju Nikole Bojovića.

"Vojinović je licitirao sa tim iznosima. Govorio da je dogovoreno 10.000, potom 15.000 i na kraju 30.000 eura. Nephodno je da tužilac precizira da li su ovo Vojinovićeva lična saznanja i da li su ove informacije potvrđene od izvora od kojih je potekla", kazao je Šaranović.

"Ne postoje kriminalni razgovori, ne postoji moja veza sa Milošem Vojinovićem, Slavišom Novakovićem, Goranom Bojanićem, Strahinjom Stojanovićem, Urošem Mišićem, dok sadržaj mojih razgovora sa Koljenšićem nema kriminalnih komponenti. Isto tako i sa Delibašićem", kazao je Šaranović.

Osim i optužnice, govorio je i o prošlosti svoje porodice, podsjećajući se iz života svog oca Nikole u posleratnim godinama, kada je zbog komunističke vlasti završio na dugogodišnjoj robiji a potom osuđen na strijeljanje.

"Radi se o 1946. godini kada se završio rat. Komunisti su pobijedili. Na onoj strani koja nije pobijedila bio je moj pokojni otac Nikola Šaranović. Ovo mi je želja da kažem zbog javnosti i da bi vi shvatili. Moj otac je zarobljen kao tifusar, znači nije bio pri svijesti. Kada su ga vratili u Danilovgrad video je svoju ženu i prvo što joj je rekao: "Nikada ne bih dozvolio da me neprijatelj i jamari uhapse i uvjek sam jedan metak čuvao za sebe. Osuđen je na 20 godina nakon čega su lokalni moćnici i jamari tražili da mu sudi narodni sud. U tu sudnicu niko nije mogao da uđe što prvo nije prošao jedan filter šta će reći protiv Nikole Šaranovića, mog oca. Prvo su u salu uveli siročad palih boraca komunista. Kada je došao Nikola, svi su skandirali: smrt onima što su ubijali naše roditelje, oćemo smrt, oćemo smrt.. Ta publika se pridružila skandiranju. Kada je Nikola Šaranović trebao da da završnu riječ onda je rekao: Ovakva ološ i ovakva mafija makla je sve poštene i čestite Bjelopavliće i toliko braće Šaranovića. Danas traže moju glavu, ona može sve da namiri ali ja sve i kad bih mogao ne bih svoj život kod ovakve fukare otkupio. Sud mu se obratio i rekao: Nikola, vi ste pokazali rukom, da li se to odnosi i na nas? On je kazao: Na vas se ne odnosi, vi ste još gori od njih jer ste pristali da im služite. Osuđen je na smrt, nije tražio pomilovanje. Ostavio je dvoje djece, nejake. Ja sam sedmi pas od plemenskog barjaktara Zorana Stankova Šaranovića. I ne dozvoljam da me neka tankolozovina tu blati. Niko me ne može uplašiti jer ja ovdje nijesam ni zbog tužioca, ni zbog suda već sam ovdje zbog javnosti jer treba da se sačuva tu na disku da ja nijesam nikakav kriminalac", izjavio je danas Slobodan Šaranović.

Sjednica vijeća se nastavlja 17. oktobra kada će Šaranović nastaviti sa analizom i prigovorima na optužnicu.

Slobodan N. Šaranović i Ratko M. Koljenšić, okrivljeni su da su u periodu od kraja aprila do 16. jula 2013, na terotoriji Crne Gore i Srbije umišljano, izvršili krivična djela kriminalno udruživanje, te za ubistvo podstrekavanjem i pomaganjem Nikole Bojovića 29. aprila 2013. u Beogradu. Okrivljeni Šaranović je sa Milošem Delibašićem, organizovao grupu koja ima za cilj vršenje krivičnih djela, čiji su pripadnici postali Miloš Vojinović, Slaviša Novaković, Goran Bojanić i Ratko Koljenšić, tako što su Šaranović i Delibašić, za grupu stvorili plan, skrivali pripadnike grupe, pribavljali im lažne isprave, iznajmljivali stanove radi skrivanja nakon vršenja krivičnih djela, obezbijedili novac za pripremu i vršenje krivičnih djela, oružje i municiju, organizovali obuku pripadnika grupe Cvetanovića i Vojinovića u pucanju iz vatrenog oružja, radi vršenja krivičnih djela ubistvo. Miloš Vojinović, Slaviša Novaković, Goran Bojanić i Koljenšić su, prema unaprijed preduzetim ulogama, držali oružje i nabavljali auta namijenjena za vršenje krivičnih djela. Zatim su pomagali u bjekstvu i ilegalnom prelasku državne granice pripadnika kriminalne grupe koji su određeni za izvršenje krivičnih djela – ubostva, obezbijedili 150.000 eura za ostvarivanje plana. Oni su od kraja aprila do 16. jula 2013., na teritoriji Crne Gore i Srbije planirali da ubiju Vladimira Jovanovića i Filipa Koraća iz Beograda, za koje su smatrali da su pripadnici suparničke organizovane kriminalne grupe Luke Bojovića, koju su smatrali odgovornog za ubistvo Branislava Šaranovića iz Beograda, 8. oktobra 2009. Slaviša Novaković i Goran Bojanić u okviru plana pripremali da zajedno ubiju Vladimira Jovanovića, te planirali da Miloš Vojinović, Slaviša Novaković i Bojanić ubiju Filipa Koraća i pratili njegovo kretanje u Beogradu. Planirali su da ubiju Sašu Cvetanovića radi prikrivanja učešća drugih pripadnika krimiminalne grupe u ubistva Nikole Bojovića 29. aprila 2013, u Beogradu. U Budvi su 2. jula 2013. ubili su Miloša Vidakovića iz Pančeva, povodom čega je protiv Šaranovića i Koljenšića, te protiv Delibašića, Vojinovića, Novakovića i Bojanića pred Višim sudom u Beogradu u toku je krivični postupak.

Preporučujemo za Vas