Šaranović: Sramno je da me povezuju sa kriminalom

Šaranović i Ratko Koljenšić optuženi su zbog podstrekavanja i pomaganja u ubistvu Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića, navodnog vođe zemunskog klana
272 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2016. 06:10h

Tužilac nije ovlašten da gradi optužnicu na insinuacijama. Optužnica je protiv mene podignuta je bez ijednog dokaza. Sramno je što tužilac mene predstavlja kao osobu blisku kriminalu, kazao je juče Slobodan Šaranović.

Šaranović i Ratko Koljenšić optuženi su zbog podstrekavanja i pomaganja u ubistvu Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića, navodnog vođe zemunskog klana.

Danilovgrađanin je to rekao u podgoričkom Višem sudu, gdje je održana prva sjednica vijeća za potvrđivanje optužnice protiv njega i Koljenšića.

Zbog dovođenja Šaranovića u sud, zgradu te institucije juče je obezbjeđivao veliki broj policajaca.

Optuženi Šaranović kazao je predsjedniku vijeća, sudiji Borisu Saviću, da mu treba devet dana za sveobuhvatnu analizu “ove apsurdne optužnice”.

Rekao je da ga tužilac optužuje na osnovu iskaza Miloša Vojinovića, kojem nije bio u prilici da postavlja pitanja.

Šaranović: Nisam sudjelovao u ubistvu

“Slobodan Šaranović ni na koji način nije sudjelovao u izvršenju krivičnih djela. Jasno je da se protiv mene vodi nezakoniti postupak. Da je savjesno pročitana moja odbrana, danas ne bih bio u ulozi krivca u ovoj sudnici. Nalazim se 900 dana u ekstradicionom pritvoru. Dva krivična postupka se vode protiv mene u dvije suverene države i to na osnovu posrednih saznanja... Devet dana i devet termina u sudu biće mi potrebna da ukažem na nezakonitost ove optužnice, a to je jedan odsto od 900 dana pritvora”, rekao je Šaranović.

On je ocijenio da je optužnica kontradiktorna, nejasna i nerazumljiva i da kao takva nije smjela izaći iz tužilaštva.

“Ne postoji bilo kakav materijalni dokaz, sa bilo kime, kako to tužilac navodi, da sam bio povezan sa Lukom Bojovićem, Lukom Đurovićem, niti sa osobama koja su povrijeđene u Budvi, niti da je Slobodan Šaranović planirao da se ubiju Vladimir Jovanović i Luka Đurović. Nema protiv mene ni dokaza da sam planirao da se ubije Filip Korać. Nema dokaza protiv Sloba Šaranovića da se ubije Saša Cvetanović”, rekao je Šaranović.

Dodao je da nema ni opravdane sumnje da je izvršio ubistvo Nikole Bojovića, niti da je podstrekao druge da to učine.

“Ni svjedok Miloš Vojinović, na kojeg se tužilac poziva, nije izjavio da je planirano ubistvo Siniše Petrića, koji je ubio Brana Šaranovića, moga brata. Svjedok Jugoslav Cvetanović, brat Saše Cvetanovića, je izjavio da Slobo Šaranović nije povezan sa ubistvom Nikole Bojovića i on tvrdi da njegov brat nije ubio Nikolu Bojovića. Nema opravdane sumnje da je Slobodan Šaranović povezan sa ubistvom Miloša Vidakovića u Budvi. Iskaz Miloša Vojinovića ne može da bude osnov sumnje protiv mene... Iz iskaza Vojinovića ne proizilazi da sam ja dio organizovane kriminalne grupe. Nemam veze ni sa planom da se ubije Vladimir Jovanović”, kazao je juče Šaranović.

Insinuacije nisu potvrđene dokazima

Prigovarajući optužnici, kazao je da je “Miloš Delibašić izjavio da ima kombinacija da se može ubiti Luka Bojović u zatvoru u Španiji za milion i po eura, ali je Slobo stipsa”.

“Plan da se ubije Luka Đurović je doveden u vezu sa mnom, prema iskazu Vojinovića, ali on nema neposredna saznanja o tome, niti govori ko su sponzori. U jednom iskazu pominje da je sponzor iz Nikšića za 150.000, a u drugom da je čovjek od 50 godina iz Podgorice, koji ima kafić i to za 160.000 eura. Vojinović navodi paušalna saznanja, i njegove insinuacije nisu potvrđene ostalim dokazima. Vojinović nema nikakva neposredna saznanja o ubistvu Nikole Bojovića. Ja nemam nikave veze sa ubistvom Miloša Vidakovića. Sudu predlažem da obustavi postupak i da je vrati tužilaštvu”, istakao je Šaranović.

Optužnica nezakonita?

Njegov branilac, advokat Zoran Piperović kazao je da optužnica protiv Slobodana Šaranovića i Ratka Koljenšića ne sadrži nijednu dozvoljenu propisnu radnju i zakonom propisanu formu koje bi omogućile da takva izađe pred sud. Piperović je kazao da “ovakva optužnica” onemogućava sud da utvrdi istinu: “Imajući u vidu svojstva koja tužilac daje licima koja se u njoj pominju”. Objasnio je da se 95 odsto ponuđenih dokaza odnosi na svjedoke koji su po optužnici članovi kriminalne grupe.

U dvije države dva postupka za isto krivično djelo

Advokat je istakao da zakon ne daje mogućnost da se protiv jedne osobe vode dva paralelna postupka, u dvije države, za isto krivično djelo: “Međutim, to tužilac i ne skriva već u optužnici navodi da se u Beogradu vodi postupak protiv Slobodana Šaranovića i Ratka Koljenšića za isto djelo. Ovo se u optužnici nije smjelo naći”.

Ocijenio je apsurdnim to što Miloša Delibašića, okrivljenog u procesu koji se vodi u Beogradu, crnogorsko tužilaštvo predlaže kao svjedoka u procesu protiv Šaranovića.

“Nije samo Delibašić kod crnogorskog tužioca dobio status svjedoka već i svi članovi organizovane kriminalne grupe koja je osnovana radi navodnih likvidacija. Da li je moguće da je tužilac u svojstvu svjedoka saslušao nekoga, ko se sumnjiči da je povukao obarač i da je član te grupe. Može li u dvije države da je neko malo svjedok a malo okrivljeni”, pitao je Piperović.

Saša Cvetanović u Srbiji okrivljeni, u Crnoj Gori svjedok

Advokat je pitao i šta treba da rade branioci Šaranovića i Koljenšića ako se optužnica potvrdi i “pročita se iskaz Saše Cvetanovića kojeg srbijansko tužilaštvo tereti za ubistvo Nikole Bojovića”, a kojeg ovdašnji tužilac predlaže kao svjedoka. On je objasnio da se optužnica temelji na iskazu Miloša Vojinovića koji je dao pred srbijanskim tužilaštvom u svojstvu okrivljenog.

“Ne postoji pravna alhemija koja od okrivljenog može napraviti svjedoka”, rekao je Piperović.

Šaranovićev branilac, advokat Goran Rodić, kazao je da se održava treće ročište za potvrđivanje optužnice, podsjećajući sud da su prethodne dvije vraćene tužilaštvu na dopunu.

U optužnici planovi za ubistva

Osim za ubistvo Bojovića, optužnica tereti Šaranovića i Koljenšića da su organizovali kriminalnu grupu čiji su pripadnici postali Miloš Vojinović, Slaviša Novaković, Goran Bojanić. Navodno, planirali su da ubiju Sašu Cvetanovića, ali i Vladimira Jovanovića i Filipa Koraća, navodne članove grupe Luke Bojovića, koju su smatrali odgovornom za ubistvo Branislava Šaranovića. Optužnica ih tereti i za ubistvo Miloša Vidakovića u Budvi.

Interesantna priča, ali je bez dokaza

Advokat Boris Marinović, branilac Ratka Koljenšića optuženog za ubistvo Nikole Bojovića pomaganjem, predložio je juče vijeću da obustavi krivični postupak, jer nema dokaza protiv njega ili da je vrati tužilaštvu na dopunu:

“Izjava Miloša Vojinovića, na kojoj se bazira ova optužnica, se sastoji iz jedne interesantne priče, ali bez dokaza. U spisima predmeta se nalazi dokaz da je Vojinović emotivno nestabilna ličnost koja je mijenjala iskaze i zbog toga je njegov iskaz protivurječan. Naveo je da je Koljenšić primio 30.000 eura da izvrši ovo krivično djelo, a zatim pominje 15.000 eura”.

Galerija

Bonus video: